szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felvétel szerint a környezetvédelmi hatóság segített az önkormányzatnak.

Minden jel szerint Koszti András, Velence polgármestere hallható egy, az Átlátszó birtokába került felvételen, amelyen a polgármester egy csúnya környezetszennyezési ügyben leplezi le saját magát és a környezetvédelmi hatóság emberét.

Az Átlátszó információi szerint Koszti egy pártgyűlésen elmondott monológja hallható a felvételen, amin bevallja: a környezetvédelmi hatóság "fideszes elnöke" segített az önkormányzatnak elsikálni egy környezetvédelmi botrányt és sokmilliós büntetést megúszni.

A Velencei-tó közelébe, az EFOTT fesztivál helyszínén több ezer köbméter hulladékot, betondarabokat, vasúti ágyazat kövével kevert földet, valamint gázolajjal szennyezett textíliát rakott le egy cég még 2009-ben. Jutott az építési hulladékból közvetlenül a tópartra és a nádas területére is. A Velence frekventált részére, az M7-es sztráda és a tó között fekvő önkormányzati telkekre került építési hulladék a Székesfehérvár–Tárnok közötti vasúti pályarekonstrukciós munkákból származott.

A Garten Coop Kft. építési hulladéka miatt a Levegő Munkacsoport tett feljelentést, a regionális zöldhatóság pedig 16 ezer 900 köbméter építési és bontási hulladék elszállítására, megfelelő elhelyezésére és az eredeti állapot helyreállítására szólította fel a velencei önkormányzatot. Az akkori polgármester, aki engedélyezte a hulladék lerakását, fellebbezett a döntés ellen, mondván több település is érintett az engedély nélküli hulladéklerakás ügyében.

A környezetvédelmi hatóság több ügyet is összekapcsolt: összesen 100 ezer tonna törmeléket raktak le engedély nélkül Fejér, Tolna és Veszprém megye több pontján, s nyolc gazdasági társaság után nyomozott a rendőrség. A feljelentések nyomán évekig tartó pereskedés kezdődött, végül két cégnek kellett összesen több mint félmilliárdos bírságot fizetnie, de Velence önkormányzata is pervesztes lett az ügyben.

A hatóság a terület rekultivációjára kötelezte az önkormányzatot, a hanganyag szerint a polgármester viszont nagyon hálás környezetvédelmi hatóság "fideszes igazgatójának", hogy a hulladékot később csak 50-70 centi mélységből kellett elhordani, és nem pedig 6-9 méterre kellett leásniuk és földet cserélniük. Így 300 millió forintot spóroltak meg. 

Az ügy másik, céges szála Felcsútra vezet: az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint az egyik szennyező vállalat, a Femol például a felcsúti Molnár-család érdekeltsége volt, később pedig Mészáros Lőrinc cégcsoportjába került. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 214,7 milliós bírsággal sújtotta a Femolt, amely így nehéz anyagi körülmények közé került, és az Átlátszó szerint Mészárosék emiatt tehették rá később a kezüket.

Egyelőre nem tudni, hogy volt-e, netán maradt-e egészségre káros anyag a talajban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új külgazdasági céget alapít a kormány

Új külgazdasági céget alapít a kormány

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

Újabb óriási irodaház épül Budapesten

Újabb óriási irodaház épül Budapesten