szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

46 év után egy napig újra szabad fürdeni a Duna fővárosi szakaszán. Szombaton a Római-parton civilek tesztnapot tartanak, a kerület ígéri, jövőre igazi szabadstrandot alakít ki.

Strandolni hívja a budapestieket a Római-partra a Valyo Egyesület és a Fák a Rómain civil csoport szombatra. Egynapos tesztüzemet tartanak a nemzetközi Duna-nap alkalmából a Római-parton a fövenyen, ahol tavaly alakítottak ki szabadstrandot.

Utoljára 1973-ban lehetett legálisan strandolni a Duna partján Budapesten, a vízminőség a hivatalos mérési eredmények szerint pedig kiváló,

hívják fel a figyelmet a civilek. Az esemény 15 órakor kezdődik a Fellini és Napbácsi vendéglátóhelyektől mintegy 200 méterre északra található fövenyen.

Az egynapos szabadstrandolást a Valyo szervezésben egy 5 napos nemzetközi építőtábor előzi meg, ahol megalkotják a strand infrastruktúráját: a strandnapon lesz zenélő bicikli, röplabdapálya, és ki lehet próbálni a kenuzást is.

III. kerületi közgyűlés múlt héten arról döntött, hogy 2020 nyarára hivatalos szabadstrandot alakít ki a Római-parton, amelyre ötletpályázatot ír ki. Megbízta a Hello Wood építészcsoportot egy úszó installáció tervezésével, a fővárosi önkormányzat pedig 400 millió forintot különített el a terület fejlesztésére.

A civilek azt remélik, a fent említett döntésekkel végleg lekerült a politika napirendjéről a környezetpusztító mobilgát terve és elindulhat a Római fejlesztése.

Európa legszuperebb folyópartja lehetne a Római

Nem épült, és egyhamar nem is épül mobilgát a Rómain. A helyi civil közösség úgy döntött, maguk veszik kezükbe a Római-part sorsát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!