szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bejelentésekkel bombázták napokig Gyomaendrőd lakói a rendőrséget, és a kormányhivatalt, mert idegeneket láttak egy városszéli elhagyott gyártelepen. Kiderült, hogy idénymunkások, akiket egy környékbeli gazdálkodó fogadott fel kukoricát címerezni. A polgármester kínosan magyarázkodik.

Rendkívüli sajtótájékoztatót kellett összehívnia a gyomaendrődi polgármesternek, mert a hétvége óta záporoznak a lakosok felől a bejelentések, hogy idegenek portyáznak a város határában. Toldi Balázs nyugtatta a lakosokat, hogy a külterületi gyártelepen elszállásoltakat már vizsgálják a hatóságok. Szarvas, Csabacsüd, Szentes környékén címerezik a kukoricát a vendégmunkások, egy agrárvállalkozó foglalkoztatja őket, a telepet pedig annak tulajdonosától szabályszerűen bérli.

Toldi Balázs elmondása szerint szerdán több szakigazgatási szerv is ellenőrzést tartott a telepen, az eredményeket még nem ismeri a polgármester. Annyit azért elmondott, hogy az Európai Unión belül szabad a munkavállalás, így azokkal kapcsolatosan, akik az uniós országból érkeztek, nem lehet intézkedni. A szálláshellyel kapcsolatosan annyit jegyzett meg Toldi, hogy abban akár találhatnak a hatóságok kivetnivalót, ha ez így lesz, akkor intézkedni fognak arról, hogy másutt helyezzék el a százötven külföldi napszámost.

Éppen a HVG legújabb számában jelent meg egy cikk arról, hogy jelentősen nőtt az elmúlt években a külföldi munkavállalók száma, sokukat méltatlan körülmények között szállásolnak el munkáltatóik. A hivatalos adatok szerint egyébként 2017-ben 23 ezer, 2018-ban már 60 ezer külföldi jött Magyarországra munkavállalás céljából, de a valójában itt tartózkodók többen is lehetnek.

A munkaerőhiány számszerűen nem a mezőgazdaságot sújtja a legjobban, de kétség kívül ebben az ágazatban a nehéz fizikai munkára szinte lehetetlen munkásokat szerezni, ahogy tavaly is írt a hvg.hu erről. A kukorica címerezés is a legnehezebbek közé tartozik, már szinte hagyományszerűen napszámosokkal végeztetik el ezt a munkát. Mezőhegyesen, az állami tangazdaságban birtoktáborokat szerveztek az idényre, hasonlóan a korábbi építőtáborokhoz, de ezeket is folyamatosan hirdetik, mert nehéz feltölteni a létszámot.

Bár a Gyomaendrődön elszállásolt százötven külföldi állampolgár a kisváros külterületén egy elhagyott gyártelepen lakik átmenetileg, mégis riadalmat keltettek a helyiekben, holott a polgármester azt is elmondta, hogy őket naponta külön buszokkal szállítják a munkavégzés helyszínére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két év börtönre ítélték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori elnökét

Két év börtönre ítélték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori elnökét

Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével