szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új irányba vinné el az unióval való tárgyalást a Brexitről Boris Johnson – ezt az új brit miniszterelnök parlamenti szűzbeszédében magyarázta.

A Brexit-folyamat e késői szakaszában is lehetséges egy új megállapodás az Európai Unióval, de ennek az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop) – mondta csütörtökön a londoni parlamentben Boris Johnson brit miniszterelnök.

A konzervatív politikus, aki előző napi beiktatása óta első ízben szólalt fel az alsóházban, megerősítette azt a többször hangoztatott ígéretét is, hogy kormánya garantálja a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,2 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságainak maradéktalan további érvényesülését. Kijelentette: a külföldi EU-polgárok "abszolút bizonyosak lehetnek abban, hogy az országban maradhatnak és folytathatják jelenlegi életvitelüket", erről külön törvényben gondoskodnak majd. A brit lapok azt is kiemelték a beszédet értékelve, hogy a kormányfő elvetette azt a tervet, hogy a nettó bevándorlás (vagyis a távozók és az érkezők különbözete) kerüljön százezer alá.

A kormányának elsődleges fontosságú feladatait ismertető beszédében megismételte azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján. Hangsúlyozta: azt részesítené előnyben, ha a brit EU-tagság rendezett módon, megállapodással szűnne meg, és ő minden erejével azon fog dolgozni, hogy ez így történjen. Kijelentette ugyanakkor, hogy az előző miniszterelnök, Theresa May kormánya által elért, az alsóház által háromszor is elutasított kilépési megállapodás elfogadhatatlan a brit parlament és az ország számára egyaránt, hiszen a backstop azt jelentené, hogy a szigetország lemond gazdasági függetlenségéről és saját kormányzásának jogáról.

Kijelentette: Nagy-Britannia a maga részéről kész a jóhiszemű tárgyalásokra a mostani Brexit-egyezmény alternatívájáról, de azt szeretné, hogy az ír-északír határellenőrzés kérdését London és az EU a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről szóló tárgyalásokon rendezze. Ennek azért van jelentősége, mivel az EU vezetői folyamatosan azt hangoztatják: nem hajlandóak újranyitni a megállapodást, viszont készek tárgyalni a jövőbeni kapcsolatrendszert egyelőre vázlatosan szabályozó másik egyezményről. A gond az, hogy a backstop előbbi része - és Michel Barnier máris jelezte az uniós tagállamok felé, szó sem lehet az újratárgyalásról.

A brit miniszterelnök azt is hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió változtat a Brexit-megállapodás újratárgyalását elutasító álláspontján, de ha ez nem történik meg, akkor Nagy-Britannia október végén megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

Johnson ismét egyenes utalást tett arra, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén kormánya nem teljesítené az EU-val szemben még fennálló, 39 milliárd fontra (14 300 milliárd forintra) becsült brit pénzügyi kötelezettséget. Kijelentette: ha Nagy-Britannia egyezmény nélkül lépen ki az EU-ból, "a következmények kezelésére ott van a kilépési megállapodásban szereplő 39 milliárd font".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!