szerző:
Lengyel Miklós

Donald Trump elnök a kínaiakat vádolja, míg a kínaiak állítják: a kereskedelmi háború miatt esik a jüan árfolyama, nem Pekingben döntöttek így.

Lélektani határt lépett át a kínai deviza árfolyama: egy dollárért 7 jüant adtak. És ez pompás érvet szolgáltatott Donald Trumpnak, aki már a 2016-os választási kampányban is devizamanipulációval vádolta meg Kínát. Most újra választási kampány van az Egyesült Államokban, ahol Kína bírálatában furcsa konszenzus uralkodik: az ellenzéki demokraták is egyetértenek Peking ócsárlásával.

A kínaiak ezzel szemben igyekeznek a tényekhez tartani magukat. Hivatkoznak az IMF nemrég közzétett jelentésére, amely megállapítja, hogy a jüan árfolyama megfelelt azoknak a reálgazdasági alapoknak, melyekre oly előszeretettel hivatkoznak az óceán mindkét partján. Ezenkívül a Valutaalap rámutat arra is, hogy miközben a jüan leértékelődött a dollárhoz képest, más devizák esetében nem ez volt a helyzet. A kínai nemzeti bank igazgatója le is vonta a következtetést, hogy végül is amerikai–kínai problémáról van szó, amely szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy az amerikai elnök egyre-másra újabb szankciókat jelent be Kínával szemben. A pekingi jegybank exelnöke kerek perec azt javasolta a pekingi vezetésnek, hogy Kína is vágjon vissza az Egyesült Államoknak hasonlóképp, vagyis alkalmazzon büntetővámokat az amerikai behozatalra – írja a China Daily. Egy hétvégi tanácskozáson is kitűnt: Pekingben nincs egység, viták folynak arról, hogy hogyan tovább.

Hszi Csinping elnök politikája heves bírálatok tárgya Pejtahóban, ahol a kínai vezetők ilyenkor állapodnak meg a jövő évi politikai vonalakról. Bár a világsajtó elsősorban Trump elnököt hibáztatja a kereskedelmi háború elfajulásáért, de néhány Kína-szakértő Ázsiában azon a véleményen van, hogy a pekingi vezetés belső ellentétei legalább annyira felelősek azért, hogy a globális gazdaság két fő állama ily éles konfliktusba került egymással.

Azzal, hogy a dollár árfolyama elérte a 7 jüant, és Kína leállította a mezőgazdasági importot az Egyesült Államokból, a keményvonal diadalmaskodott Pekingben. A japán Nikkei Asian Review értesülései szerint Hszi Csinping elnök pozíciói meggyengültek, mert nem volt képes megfelelően kezelni a legfontosabb külső kapcsolatot: az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyt.

Peking effektíve hazugsággal vádolta meg Trump elnököt mondván: szentül megígérte Hszi Csinping elnöknek Oszakában, hogy nem alkalmaz új büntetővámokat, erre újabb intézkedésekről döntött a 300 milliárdos kínai exporttal szemben. Hszi Csinping elnök ellenfelei arra mutatnak rá, hogy Kínában már eddig is több mint kétmillió munkahely veszett el a kereskedelmi háború miatt. Most ez a folyamat felgyorsulhat olyannyira, hogy veszélyeztetheti a társadalmi stabilitást, amely a legeslegfontosabb célja a Kínát vaskézzel kormányzó, 90 millió tagot számláló kommunista pártnak. Amelynek még mindig nincsen hivatalos gazdaságpolitikai irányvonala azóta, hogy Hszi Csinping megerősített pozícióját a legutóbbi pártkongresszuson, amely eltörölte a tízéves határt, melynek alapján az első számú vezetőnek vissza kellene vonulnia. Sokan ellenzik ezt a döntést a központi bizottságban, amelynek már réges-rég döntenie kellett volna az új gazdaságpolitikai vonalról. Hszi Csinping eddig nem kívánta napirendre tűzni ezt a kérdést, mert tart attól, hogy a második számú vezető, Li Kocsiang miniszterelnök és támogatói megkontráznák azt.

A miniszterelnök és támogatói a nemzeti büszkeségre hivatkoznak, de valójában a hazai gazdaság jelentős részének az érdekeit védelmezi. Legutóbb a sanghaji tárgyalások során is kiderült: Peking nem enged ebben a kérdésben. Míg korábban a főtárgyaló, Liu Ho miniszterelnök-helyettes azt jelezte az amerikaiaknak, hogy hajlandók a szigorításra, most – a kemény vonal hatására – mereven elzárkózott ettől. Li Kocsiang miniszterelnök hívei nem a levegőbe beszélnek: ha a jövőben nem lehet ingyen lenyúlni a külföldi technológiát, akkor vállalkozások ezrei mehetnek csődbe Kínában. Felidézve ezzel a tömeges munkanélküliség rémét, amely a társadalmi stabilitás szempontjából életveszélyes lehet a kommunista párt számára.

Trump a maga részéről számít is erre. Ezt el is magyarázta Abe Sindzo japán miniszterelnöknek, amikor vele tárgyalt közvetlenül a G20-csúcstalálkozó előtt. Természetesen Trumpnak is megvan a maga menetrendje, melynek célja az elnökválasztás megnyerése. Ehhez jól jönne egy olyan egyezmény, amelyet bemutathat Amerika népének: íme teljesítettem választási ígéretemet, térdre kényszerítettem Kínát. Mexikóval szemben így járt el Trump, akit hiába figyelmeztettek a tanácsadói, hogy Kína más súlycsoportban van.

Pejtahóban, Mao elnök kedvenc nyári üdülőhelyén, most késhegyig menő viták folynak a vezetők között egy olyan helyzetben, amikor senki sem tudja, hogy merre van előre. Nincs jó szél annak a hajónak, melynek kapitánya nem tudja, hogy hova akar eljutni – tartja a régi kínai mondás. Ezért Hszi Csinping elnöknek a vakáció végén elő kell állnia valami elfogadható tervvel, amely esélyt kínál a kereskedelmi háború befejezésére oly módon, hogy az első számú vezető ne veszítse el az arcát a 90 milliós kommunista párt és az 1,4 milliárd kínai előtt, akik az életszínvonal emelkedését várják a mindenkori vezetéstől, amely jelenleg a kiutat keresi a labirintusból Pejtahóban a pártüdülőben, ahol egykor Mao elnök is süttette a hasát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Frontális karambol történt Bárándnál, mentőhelikopter szállította kórházba a sofőröket

Frontális karambol történt Bárándnál, mentőhelikopter szállította kórházba a sofőröket

A különbség nem probléma, hanem lehetőség

A különbség nem probléma, hanem lehetőség

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Lezárnak egy vasúti átjárót a XVII. kerületben két napra

Lezárnak egy vasúti átjárót a XVII. kerületben két napra