szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A területe egyelőre érintetlen, de már most elköltöttek rá egy csomó pénzt.

Bár januárban már néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért a dél-budai szuperkórháznál Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, még semmi nem látszik az építkezésből, a kijelölt terület továbbra is teljesen érintetlen – írja az Mfor.hu.

A Dél-budai Centrumot az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszához, a XI. kerületi Dobogó városrészben építenék fel, de a területen egyelőre nincs semmi, annak ellenére, hogy januárban már megvolt a tervpályázat eredményhirdetése. Eszerint a Teampannon tervezőiroda nyert, amely egy modern, formabontó, városkaput szimbolizáló épületegyüttest álmodott a város szélére, de az Mfor.hu szerint annak nincs nyoma, hogy az irodával megkötötték volna a kormányhatározatban 2,4 milliárdos keretösszeggel meghatározott tervezői szerződést. A tervezők a lapot a beruházás előkészítésével megbízott DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez irányították, amely azonban nem válaszolt a kérdésekre.

A kormány tavaly tavasszal döntött a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. létrehozásáról, amelynek igazgatósági elnöke maga Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, míg a háromtagú igazgatóságban sikerült helyet szorítani Kocsisné Márkus Szilviának, Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető jogi végzettségű feleségének is. A céget 720 millió forintos vagyonnal hozták létre, a kormány az új szuperkórház költségeit pedig előzetesen 100-150 milliárdra becsülte, de már a beruházás helyszínéül kiválasztott telkeket is csak kormányzati fenyegetőzésre sikerült megszerezni.

A 7 hektáros terület több mint felét a fideszes kötődésű, békemeneteken is buzgón masírozó, a Népliget közparkjából lakópark-építésre nagy darabot kihasító Tamás László birtokolta, aki végül 4,4 milliárdot kapott a közművesítetlen, autópálya melletti, mocsaras, parlagon heverő földekért. A terület többi részén a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XI. kerületi önkormányzat osztozott, akik nem kaptak semmit a területért. Az önkormányzat a lapnak azzal indokolta a térítésmentes átadást, hogy "jogszabályban meghatározott közfeladat ellátásának elősegítése érdekében történt". A Pilisi Parkerdő egy kis időt kért, majd nem válaszolt a kérdésekre.

A beruházás megvalósítását májusban az újonnan létrehozott Beruházási Ügynökségre bízták, de a szuperkórház építése miatt kérdéses még a terület melletti keserűvizes kutak sorsa, a kutakat működtető cég tájékoztatása szerint őket még meg sem keresték, bár ők csak bérlik a területet a kerületi önkormányzattól. Az önkormányzat szerint folyamatosan egyeztetnek a kormánnyal a szuperkórház ügyében, de részletekkel nem szolgáltak. A gyógyvizek mellett homály övezi a centrum megközelítését segítő közösségi közlekedési fejlesztéseket és a tervezett autópálya-lehajtókat is.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) viszont már elkezdte megrendelni a leendő kórház berendezéseit, tavaly év végén csaknem egy tucatnyi szerződést írtak alá MR, CT, RTG berendezések szállításáról 72-672 millió forint közötti értékben.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára közlése szerint a 2018-as költségvetésben 30 milliárd, az ideiben 41,9 milliárd jut a négy szuperkórház kialakítását is tartalmazó programra. Az Mfor.hu hozzáteszi, hogy ebből a pénzből jutott Balásy Gyula cégének, a New Land Media Kft.-nek is 40 millió forintot három hónapnyi kommunikációra; a NER egyik fontos ügyvédjeként számontartott Perenyei Tamásnak jogi tanácsadásra először 59 millióból, másodszorra már 181,6 millióból; illetve a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó 4iG-nek, amely 893,8 millióért szállít majd szervereket.

A dél-budai szuperkórház átadását öt év múlvára ígérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Magyar helyszínnel próbálják lejáratni Joe Bident egy Trump-párti reklámfilmben

Magyar helyszínnel próbálják lejáratni Joe Bident egy Trump-párti reklámfilmben

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk