szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kínaiak felhívták amerikai partnereiket, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat – közölte a G7-es csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnök.

Pekingben a Reuters tudósítója megkérdezte a kínai kereskedelmi minisztert: felhívták-e az amerikaiakat? A tárcavezető azt válaszolta, hogy nem tud ilyen hívásról.

Persze Liu Ho miniszterelnök-helyettes a politikai bizottság tagja, vagyis messze fölötte áll a hierarchiában. A miniszterelnök-helyettes, aki a kínaiak tárgyaló delegációját vezeti az amerikaiakkal folyó véget nem érő kereskedelmi tárgyalásokon, vidéken járva kijelentette Csungking városában: "nyugodt légkörben újrakezdődhetnek a tárgyalások".

Trump az egész Kínából érkező behozatalt felemelt büntetővámmal sújtotta, miután a kínaiak 75 milliárd dollár értékű amerikai behozatalra 5-10 százalékos pótvámot vetettek ki. Trump felrobbant a dühtől vagy legalábbis ezt a szerepet játszotta el: az USA ellenségének nevezte Hszi Csinping elnököt. Pedig kínai kollégája nem sokkal korábban még a "barátja" volt, és most ismét az lett Biarritzban. A kínaiak tudják: Trump tudatosan alkalmazza ezt a taktikát, hogy térdre kényszerítse őket. Ezért válaszoltak neki a China Daily vezércikkében: senki sem határozhatja meg Kína politikáját külföldről.

11 éves mélyponton a jüan

A kínai fizetőeszköz árfolyama a dollárhoz képest történelmi szintre süllyedt, melyet Trump korábban manipulációnak tulajdonított. Erre válaszul Pekingben a jegybank szerepet betöltő Népbank főnöke közölte: csakis a piac szabályozza a jüan árfolyamát.

Ez finom célzás volt arra, hogy Trump kereskedelmi háborúja milyen hatással volt a dollár árfolyamára. A kínaiak ugyanakkor minden bizonnyal tudatosan hagyják leértékelődni a jüant, hogy ezzel erősítsék az exportpozícióikat, melyeket alaposan meggyengítettek Trump szankciói. De ezek gazdasági trendek, melyeket mindkét államban felülír a politika.

Kínában nagy ünnepségre készülnek

1949. október elsején alakult meg a Kínai Népköztársaság, melynek hetvenedik évfordulója fontos alkalom arra Hszi Csinping elnöknek, hogy megerősítse a pozícióját. Csakhogy a kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal azzal fenyeget, hogy nehéz lesz diadalünnepet ülni.

Kiszivárgott hírek szerint ezért Hszi Csinping elnök hajlana is a megállapodásra Donald Trumppal, de a második ember, Li Kocsiang miniszterelnök és hívei a keményebb, nacionalista vonal hívei. Vagyis a megegyezésnek hazai akadálya is van Kínában.

Ebből a szempontból Trump elnök könnyebb helyzetben érezheti magát, mert ellenfelei, a demokraták is támogatják a kemény fellépést Kínával szemben. Ha viszont recesszió lesz a Kína elleni kereskedelmi háború eredménye, akkor arra rámehetnek Trump újabb elnöki esélyei. A róka fogta csuka helyzetben mindkét nagyhatalom borzasztóan rossz helyzetbe manőverezte magát, amelyből nehéz lesz arcvesztés nélkül kilépnie Donald Trumpnak és az ő "barátjának", Hszi Csinpingnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez