szerző:
Argyelán József, Bankmonitor
Tetszett a cikk?

Azt hinné az ember, hogy egy új építésű lakás mindig drágább, mint egy hasonló adottságú használt. Igen ám, de ha a családi támogatási lehetőségekkel is számolunk, akkor egészen más a kép.

Ingatlanvásárláskor az első kérdések egyike, hogy új vagy használt lakást vegyünk? Számos érvet hallani mindkét lehetőség mellett. Egy új lakásnál beleszólhatunk a végső kialakításba, a burkolóanyagok kiválasztásába, egy használt háznál viszont már kijöttek az esetleges kivitelezői hibák. És persze ott az árkülönbség: az újépítésű ingatlanok mindig drágábbak, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, ugyanott található használt ingatlan.

 

Ezekre a kérdésekre nem szeretnénk most választ adni, csak azt néznénk meg, milyen pénzügyi előnye lehet különböző élethelyzetekben az egyik, illetve a másik választásnak:

  • Eltér a vételár – egy hasonló paraméterekkel újépítésű lakás drágább, mint egy használt ingatlan.
  • Eltérő összegű lakáscélú támogatásokat igényelhetünk – egy új építésű lakás vásárlásához jellemzően nagyobb összegű támogatást igényelhetünk.
  • A rezsiköltség várhatóan eltérő lesz – egy újépítésű lakásnak 2020. decemberétől el kell érnie az AA energetikai besorolást, ami kisebb energiahasználati költséget jelenthet.
  • Az ingatlan karbantartására, felújítására várhatóan többet kell költeni egy használt lakás esetében.

 

©

Mennyibe kerül egy lakás vásárlása és milyen támogatásokat lehet igényelni?

Nézzük meg két példán keresztül, hogy az új vagy a használt lakás éri-e meg jobban.

  • Egy kétgyermekes család 50 m2 alapterület budapesti téglalakást vásárolna. A döntés során számolnak a vételárral és az elérhető kedvezményekkel is.
  • Egy háromgyermekes család 60 m2 alapterület budapesti téglalakást vásárolna. A döntés során figyelembe veszik a vételárat és az elérhető kedvezményeket is.

Mindkét család azt is megvizsgálja, hogy az elkövetkező 10 évben milyen kiadásokkal számolhatnak. Egy új és egy használt lakás esetében ugyanis eltérőek lehetnek a rezsiköltségek és a felújításra szánt kiadások. (Mindkettő kedvezőbb lehet az új lakás esetében.)

A fentiek szerint két gyermeknél egy új építésű lakásra összességében 10 év alatt 2,4 millió forinttal többet kell költeni. Három gyermeknél viszont 3,5 millió forinttal kevesebbet kell költeni, mint egy használt lakásra.

©

A Babaváró hitel is jó finanszírozási lehetőséget jelent a lakásvásárláshoz, hiszen már egy gyermek születése esetén is kamatmentes a konstrukció a futamidő végéig. Ugyanakkor a Babaváró szabad célú, költsége a születendő gyermekek számától függ, azt nem befolyásolja a célként megjelölt lakás építésének dátuma. Emiatt ezzel a konstrukcióval most nem kalkuláltunk.

A gyermektelen egyedülállók nem tudnak csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatást igényelni, míg az egy babával rendelkező párok ugyanakkora összegű támogatásra jogosultak új és használt lakás vásárlása esetén. Nekik pusztán anyagi szempontból vélhetően a használt lakás vásárlása érheti meg jobban.

Mi befolyásolhatja még egy lakásvásárlás költségeit?

A fenti példa alapján jól látható, hogy a támogatások – csok, csok hitel – általában nem lesz elégséges a vételár teljes megfinanszírozására. Ha azt feltételezzük, hogy 30 százalék önerőt is kifizetünk a kiválasztott lakás megvételére, akkor is 10-17 millió forint további hitelre lenne szükségünk.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján akár 3-8 millió forint különbség is lehet a visszafizetendő teljes összegben a legolcsóbb és legdrágább ajánlatok között. Vagyis pénzügyi szempontból legalább olyan fontos megtalálni a legkedvezőbb hitel, mint eldönteni, hogy új vagy használt lakást szeretnénk-e vásárolni.


 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!