Trump örülhet, mégis őrjöng: csökkentette az irányadó kamatot a Fed

Trump örülhet, mégis őrjöng: csökkentette az irányadó kamatot a Fed

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Nem okozott meglepetést az amerikai szervezet.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed 25 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamatsávot.

A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülésén 25 bázisponttal 1,75-2,00 százalékra csökkentette a július 31. óta érvényes 2,00-2,25 százalékról az irányadó dollárkamatsávot.

A kamatcsökkentés mértéke megfelelt a piaci várakozásoknak, és különösen jó hír Donald Trumpnak, az amerikai elnök ugyanis az elmúlt időszakban igyekezett nyomást gyakorolni a Fed-re, hogy az amerikai gazdaság fellendítése érdekében vágjon kamatot. A Jerome Powell vezette testület is a növekedést övező bizonytalanságokkal indokolta a kamatcsökkentést. A nagy kérdés így az volt, Trump mennyire elégszik meg a 25 bázispontos vágással, hiszen nemrég már 100 bázispontos, vagyis egy százalékpontos csökkentést követelt.

A válaszra nem sokáig kellett várni: az amerikai elnök csalódottságának adott hangon a Twitteren, szerinte a Fed-nek nincs bátorsága, nincs értelme, nincs elképzelése.

Hozzászólások