szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok a kockázat és a kedvezőtlen hatás, az eurózóna országainak jelentős részében pedig magas az államadósság, így sebezhetőek. Ráadásul az országok belpolitikai helyzete miatt nem haladnak a reformok, és félő, hogy válságjelenségekre is lassan fognak tudni reagálni.

Az éves jelentésében a tavalyi stabilról negatívra rontotta az eurózóna államadóssági kilátásait a Moody’s hitelminősítő – írja a CNBC. Az éves jelentés nem számít hivatalos hitelminősítésnek, mindössze értékelés a piacok számára.

A jelentés a romló világpiaci környezetre hivatkozik, és azt írja, az eurózóna gazdaságai sebezhetők az erősödő protekcionista törekvésekkel és geopolitikai kockázatokkal szemben, képességeik pedig korlátozottak a gazdasági sokkhatások kezelésére.

A hitelminősítő szerint az eurózóna több országában belpolitikai problémák figyelhetők meg, egyre több a kisebbségi és koalíciós kormány, a politikai széthúzás, mindez akadályozza a szükséges reformok keresztülvitelét, illetve nagy valószínűséggel lassítani fogja a belső vagy külső válságokra reagálást.

Norvég Alap: beszólt a kormánynak a norvég miniszterelnök

Erna Solberg szerint az illiberális hatalmak nem értik, miért fontos a független civil társadalom.

„A romló világgazdasági környezet visszafogja a tagállamok gazdasági növekedését 2020-ban, bár a továbbra is erős belföldi kereslet, a laza monetáris politika és némi fiskális lazítás enyhíteni fogják a hatásokat” – mondta Kathrin Mühlbronner, a Moody’s alelnöke és a jelentés társszerzője. Negatív hatásokra számítanak a Moody’snál a világkereskedelem lassulása miatt, illetve várhatóan a német ipar gyengélkedése is át fog gyűrűzni a többi euróországba.

A jelentés szerint az Eurózóna több államában nagyon magas az államadósság, így ezeknek az országoknak alig lesz terük élénkíteni gazdaságukat, ha komolyra fordulna a növekedés lassulása – elsősorban Belgiumot, Ciprust, Franciaországot, Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát emelték ki, amelyeknek a GDP-jük 100 százaléka körüli, vagy annál magasabb az államadósságuk.

A hitelminősítőnél 1,2 százalékos GDP-növekedést várnak az eurózónától 2020-ra a 2019-es 1,1 százalék után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!