szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vuhan a kínai ipar egyik legfontosabb központja, így a koronavírus miatti zárlat, a turizmus és a fogyasztás visszaesése komoly gazdasági következményekkel jár. Ráadásul, mivel Kína az egész világgazdaság egyik legfontosabb motorja, a járvány hatásai is nemzetköziek lesznek. A veszély elmúltával viszont gyors talpra állás várható. Az viszont egyelőre megjósolhatatlan, hogy meddig húzódik el a krízis.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Példátlan a helyzet, a mostani koronavírus-járvány sokkal súlyosabb gazdasági következményekkel járhat, mint a 2002-2003-as SARS-veszedelem. Vuhan és környéke az egyik legfontosabb kínai ipari központ, ennek zárlat alá vonása nagyon érezteti hatását” – vélekedett Nicholas Lardy Kína-szakértő, a washingtoni Peterson Nemzetközi Gazdaság Intézet elemzője. A számok is alátámasztják Vuhan jelentőségét: a városban 11 millió ember él, a helyi ipar 2018-ban 224 milliárd dollárral – 1,6 százalékkal – járult hozzá a kínai GDP-hez, az 500 legnagyobb amerikai cég közül pedig több mint háromszáznak vannak közvetlen termelési kapcsolatai a településsel. Vuhanban tavaly 320 millió turista fordult meg, s a vendégek 357 milliárd dollárnyi pénz költöttek.  

Az elemző szerint a decemberben útjára indult, súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány még csak a kezdeteknél tart, és várhatóan még jó ideig emelkedni fog a fertőzöttek száma. „A kórházak túlzsúfoltak, arra sincsenek eszközök, hogy minden betegen elvégezzék a szükséges teszteket. Sokkal több betegre számítok” – idézte Lardyt a The New York Times című amerikai napilap.

©

Már látszanak a jelek

A tőzsdei árfolyamok alakulása és az olajár változása már mutatja, hogy az üzleti életre is hatással van a vírus: az árfolyamok inkább lefele, mint felfele mozognak, s rosszul teljesítenek az idegenforgalomban érdekelt cégek, illetve azok a luxusipari vállalatok, amelyek jórészt a gyorsan bővülő kínai középosztálynak köszönhetik forgalmuk emelkedését. Ahogy lassulni látszik a kínai ipar, úgy esik az olajár. „A piacok nagyon érzékenyen reagálnak a Kína olajszükségleteinek a változására. Bár Kína naponta 13,5 millió hordó olajat használ, ami jóval kevesebb, mint az amerikai 20,5 milliós fogyasztás, az árat alapvetően a kereslet alakulása mozgatja. S Kína igényeinek növekedése jóval nagyobb, mint az USA-é: évi 5,5 százalék körül van, míg az USA 0,5 százalékon áll” – írja elemzésében az oilprice.com olajipari portál.

A szaklap szerint tovább rontja a helyzetet, hogy nemcsak a kínai ipar által támasztott kereslet csökkenése okoz aggodalmat, hanem az is, hogy a járvány miatt elrendelt intézkedések legjobban azokat a szektorokat sújtják, amelyek jelentős szénhidrogén-felhasználónak számítanak: a hazai és nemzetközi légiközlekedést, valamint a közúti forgalmat. A Goldman Sachs előrejelzése szerint csak az utazási korlátozások miatt naponta 260 ezer hordóval csökken a világ olajfelhasználása, s ebből 170 ezer hordó esik a kerozinra. Ha elhúzódik a járvány, a szakértők szerint akár hordónként 40 dollárra is zuhanhat az olajár a mostani 60 dollár körüli szintről.

©

Csökkenő GDP

A Kína középső részén található Vuhan, illetve a várost körülvevő Hupej tartomány zárlata – itt mintegy 60 millió ember él – valamint az országon belül hozott intézkedések – a holdújévi szabadság meghosszabbítása, a szórakozóhelyek jó részének bezárása, a tömegközlekedés korlátozása – a GDP-növekedés lassulását eredményezi. A kínai GDP alakulása viszont komoly hatással van az egész világ gazdaságára is, az elemzők azzal számolnak, hogy a világgazdasági növekedés az idén 0,3-0,5 százalékkal lehet kisebb az eddig előrejelzettnél. Erre egyébként már volt példa: 2002-ben, amikor a SARS-járvány pusztított az országban egy negyedév alatt 11,1 százalékról 9,1 százalékra lassult az éves szintre kivetített bővülési ütem. A SARS becslések szerint 40 milliárd dollárjába került a világnak, s a járvány 0,1 százalékkal vetette vissza a világ GDP-jét.

Az eddigi tapasztalatok azt is megmutatták, hogy a gazdasági gondok leginkább a szomszédos országokban jelentkeztek, a SARS-járvány idején is Kína és a többi ázsiai ország szenvedte el a legtöbb kárt. A SARS és a többi veszélyes járvány azt is bebizonyította, hogy elsősorban a szegényebb országok járnak a legrosszabbul a tömeges fertőzésekkel. Egy 2018-ban készített tanulmány szerint egy globális influenzajárvány 720 ezer embert ölne meg világszerte, s 500 milliárd dolláros kárt okozna. A szegényebb országokban 1,6, a fejlettekben pedig 0,3 százalékkal csökkente a GDP.

©

Rövid távú a hatás

A korábbi járványok tapasztalatai alapján ugyanakkor az is valószínűnek, tűnik, hogy a kedvezőtlen hatások nem lesznek tartósak. 2003-ban – a SARS eltűnte után – néhány hónap alatt stabilizálódott a gazdaság és helyreállt a korábbi növekedési ütem. „Úgy véljük, a mostani járványnak komoly hatása lesz, ám ez sem lesz tartós” – mondta az Oxford Economics elemzője, Louis Kuijs.

Az elemző véleményét támasztja alá az a grafikon is, amelyet a Marketwatch.com nevű portál tett közzé, s amelyből kiderül, hogy az utóbbi évek járványai legfeljebb féléves periódusra fékezték le a világgazdaságot, s az éves adatok már komoly javulásról tanúskodtak. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a mostani járvány hatásait még nem lehet pontosan megjósolni, azok komolysága leginkább attól függ, kialakul-e valódi világjárvány, milyen lesz a halálozási arány, s mennyi ideig húzódik el az egészségügyi válság.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr