szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hozzányúlnának a munkavállalási szabályokhoz a britek, mert továbbra is szükségük van az olcsó munkaerőre.

Már a héten előterjeszti a tervezett új bevándorlási és munkavállalási szabályok egy részét Boris Johnson miniszterelnök és Priti Patel belügyminiszter. A BBC értesülései szerint az első fontos döntés az lesz, hogy

csökkentik a kötelező bérminimumot.

Jelenleg évi 30 ezer fontos állás igazolást kell felmutatnia egy bevándorlónak, ha nem az Európai Unióból érkezik Nagy-Britanniába. Ezt akarja csökkenteni Boris Johnson miniszterelnök évi 25 600 fontra. Ez a tervezett csökkentés nyilvánvalóan javítja a bevándorlók esélyeit holott Boris Johnson több ízben is úgy nyilatkozott, hogy "szeretné, ha a bevándorlók nem éreznék otthon magukat Nagy-Britanniában!"

A bevándorlásellenes kampány sok szavazót hozott a konzervatív pártnak a rozsda övezetben is, ahol nem bocsátották meg a Munkáspártnak, hogy a globalizáció elfogadásával tágra nyitotta a kapukat a bevándorlók előtt, és ezzel lenyomta a munkabéreket. Boris Johnson azt ígérte munkásszavazóinak, hogy gondol majd rájuk, amikor összeállítja az új költségvetést.

Csakhogy, miközben a konzervatívok sokallják a bevándorlókat, szembe kell nézniük azzal, hogy egyes fontos ágazatok – mint például az egészségügy – nemigen boldogulnak nélkülük.

A kelet-európaiakat felváltja az egykori gyarmatokról érkező szakképzett munkaerő?

Hála az uniós tagságnak a több mint 800 ezres lengyel közösség lett az Egyesült Királyság legnépesebb külföldi kolóniája megelőzve az indiai és pakisztáni bevándorlókat. Sok más közép-kelet-európai egykori szocialista országból is százezer számra érkeztek munkavállalók Nagy Britanniába – kihasználva az uniós tagság előnyeit.

December 31 után ők ugyanolyan helyzetbe kerülhetnek, mint minden más külföldi állampolgár, aki munkát vállal Nagy-Britanniában, ahol Boris Johnson kormánya az ausztrál bevándorlás politika átvételére tett ígéretet a választóknak. Ez lényegében azt jelenti, hogy a fogadó ország pontrendszerének kell megfelelnie minden bevándorlónak, aki munkát akar találni Nagy-Britanniában.

Ebben a rendszerben a jó angol tudásért pluszpontok járnak. Ezen a téren az egykori gyarmatok polgárai előnyben lehetnek a közép-kelet-európaiakkal szemben, hiszen közülük sokan angol iskolába járhattak a saját hazájukban. Ráadásul az Indiából, Pakisztánból, Bangladesből vagy Afrikából érkező bevándorlók könnyebben fogadják el a nehéz és gyengén fizetett munkaköröket: például az egészségügyben vagy a szociális hálózatban.

Ezért akarja csökkenteni a kötelező bérminimumot Boris Johnson a bevándorlók számára: olcsóbban biztosíthat szakképzett munkaerőt olyan ágazatokban, amelyekben maguk a britek nem nagyon tolonganak, mert kevés a pénz és sok a munka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Világ

A Brexit hozhat politikai fordulatot Írországban

A legsikeresebb gazdaság az ír az Európai Unió nyugati felén, Leo Varadkar miniszterelnök mégis a túlélésért küzd szombaton. A közvélemény-kutatók szerint ugyanis jöhet a Sinn Féin. Az ír sziget egységének gondolata is újra felmerült.

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják