szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalábbis a hétéves költségvetés első éveiben jóval több pénzre számít a tagországoktól annak érdekében, hogy a mostani válság után ne nőjön a szakadék a szegények és a gazdagok között.

Ezer milliárd eurós nagyságrendű összeget szánna a koronavírus-válság utáni újjáépítésre az Európai Bizottság – közölte az EU állam- és kormányfők rendkívüli videokonferenciája után Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke. Ez részint közvetlen forrásokból, vagyis vissza nem térítendő támogatásokból állna, részint beruházásélénkítő támogatásokból (hitelgaranciából, kölcsönökből) állna össze – tette hozzá a politikus. A csütörtök délutáni csúcson arra is felhatalmazást kapott a bizottság, hogy az elvben jövőre induló hétéves költségvetésre vonatkozó tervre új javaslatot nyújtson be – a helyreállítás a büdzsére és egy helyreállítási alapra alapulna.

A terv elkészítésére szűk két hete van a testületnek, azt május 6-án kell ismertetnie. A költségvetés keretéről egyelőre annyit mondott el Von der Leyen, hogy amíg az előző javaslat alapján a tagországok nemzeti jövedelmük 1,12 százalékát várta el a brüsszeli testület (a tagországokat képviselő Tanács ehhez képest mindössze 1,07 százalékban határozná meg a hozzájárulást), most – legalábbis a hétéves periódus első két-három évében, körülbelül 2 százalékos hozzájárulást szeretnének. Ez természetesen csökkenhet, ha más forrásokat tudnak bevonni, mint például az eddig tabunak számító közös eurókötvény, így a nettó befizető tagországok jó eséllyel most két rossz között lesznek kénytelenek választani. A cél az, hogy ne nőjön a szakadék a szegények és a gazdagok között - hangzott el.

Az Európai Tanács mostani ülésén a huszonhetek jóváhagyták az uniós pénzügyminiszterek által kidolgozott „elsősegélycsomagot”. Az 540 milliárd eurós program része a munkahelyvédelmi támogatásokat segítő, 100 milliárdos SURE program, az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárdos kerete, illetve az Európai Beruházási Bank 200 milliárdos hitelgaranciája. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy a program június elsejétől indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Mit kapunk az EU-tól a koronavírus ellen? Marshall-segélyt vagy a nagy semmit?

Újra nekifutnak az EU-tagországok vezetői csütörtök délután annak, hogy megtalálják a csodafegyvert a koronavírus-járvány okozta sokk ellen. Ötletek vannak, ám a bőkezűségnek két korlátja is van: egyfelől ez a hétéves uniós költségvetés utolsó éve, amikor kevés pénz van már a kasszában, másfelől a tagországok egy része nem mutat nagy hajlandóságot arra, hogy beszálljon egy olyan támogatási rendszerbe, amelyből elsősorban nem ő profitál. Ez azonban nem jelenti azt – bármennyire is próbálja a magyar kormány ezt láttatni –, hogy nincs uniós segítség a koronavírus ellen.

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé