szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több államában gyakorlatilag összeomlott a munkanélküli embereket segítő rendszer, annyian próbálnak regisztrálni. Korábban soha nem látott mértékben nő a munkanélküliség.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egy hét alatt újabb 4,4 millió amerikai jelentkezett munkanélküli segélyért. Amióta a koronavírus-járvány elérte az Egyesült Államokat, már 26 millióan vesztették el a munkájukat, azaz az ország lakóinak 8 százaléka munkanélkülivé vált.

A járvány előtti évtizedek legrosszabb hete még 1982-ben volt, akkor egy hét alatt 695 ezer munkanélküli lett, vagyis most a korábbi mélypont sokszorosát érik el az adatok hétről hétre. (1929–1933-ban más volt még az adatgyűjtés rendszere, de az biztosra vehető, hogy ennyire rövid idő alatt ilyen sokan még abban a válságban sem vesztették el az állásukat.)

Ráadásul ezek a számok még alá is becsülik a valódi munkanélküliséget: az egyéni vállalkozók és a legtöbb államban a részmunkaidőben dolgozók sem kaphatnak munkanélküli segélyt, így a számuk nem is jelenik meg az igénylőké között.

Most már kevesebb az elbocsátás, mint az elmúlt hetekben, de a helyzetet rontja, hogy nagyon sokan fizikailag képtelenek voltak regisztrálni munkanélkülinek. A The Guardian arról írt: Floridában gyakorlatilag összeomlott az álláskeresőket segítő rendszer, Washington államban több óra, amíg az online regisztrációt el lehet végezni, ha egyáltalán sikerül, Ohióban pedig betűrend alapján osztják be az embereket, hogy melyik nap melyik órájában jelentkezhetnek.

A központi kormány 1200 dollár egyszeri támogatást oszt minden amerikai polgárnak, de aki most elveszíti a munkáját, annak ez csekély segítség. Eközben egyre több államban már azért tüntetnek, Donald Trump elnök és sok jobboldali politikus támogatásával, hogy a koronavírus ellen hozott szabályok lazításával indítsák újra a gazdaságot, de erre még várni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Trump dilemmája: hány emberélet árán szabad menteni tízmilliók megélhetését?

Soha nem nőtt még akkorát az amerikai munkanélküliség, mint a koronavírus okozta gazdasági sokk miatt. A válság különösen súlyosan érinti azt az országot, ahol a szociális védőháló sokkal gyengébb az európainál, és ahol személyes katasztrófához vezethet, ha valaki elveszíti a munkáját. Kétpárti kompromisszummal történelmi nagyságú csomaggal mentenék a menthetőt, de nehéz előre jelezni, mekkora lehet a kár.

Sztojcsev Iván hvg360

Ön feláldozná a munkáját, hogy ellaposítsuk a járványgörbét?

Életévekben mérhető kára lehet annak is, ha a járvány miatti korlátozás túl szigorú, de annak is, ha túl laza a szabályozás. Nincs könnyű dolguk, de közgazdászok tömegei számolják ezekben a hetekben, mi lehet a jó középút, hogy az országok gazdaságai kibírják az egészségügyi válságkezelést.

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Akár februárig is titkolhatják a pontos adatokat a szociális otthonok fertőzöttjeiről

Akár februárig is titkolhatják a pontos adatokat a szociális otthonok fertőzöttjeiről