szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar gazdaság 2,2 százalékkal nőtt az első negyedévben, az EU GDP-je azonban már zuhanni kezdett, pedig a válságnak csak az első néhány hete esett erre az időszakra; törvényesítik az önkormányzatok kivéreztetésének módszerét; új tulajdonoshoz kerültek a kaszinók, amelyek egykor Andy Vajnáé voltak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

2,2 százalékosra lassult az első negyedévben a magyar gazdaság növekedése – tette közzé a KSH. Az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal esett a GDP. Első ránézésre furcsa lehet, hogy nőtt a gazdaságunk, de fontos arra emlékezni: a vizsgált január-márciusi időszaknak csak az utolsó három hetében volt veszélyhelyzet, és az utolsó négy napjában kijárási korlátozás. Így is nagy kérdés, hogy V, U, W vagy L alakú lesz a válság (vagy épp K) – de ennek a kérdésnek a megválaszolására még várni kell. Ami jó hír: a magyarok sokkal kevésbé látják rossznak az ország helyzetét, mint egy hónapja, de ez így is az elmúlt hét év második legrosszabb hangulatindexe.

A KSH azt is közzétette a héten, hogy a járműgyártás közel ötödével zuhant márciusban, amikor a nagy gyárak leálltak. Az építőipar 3,4 százalékkal esett vissza a harmadik hónapban, éves szinten pedig eddig stagnál, igaz, ennek nagyrészt még nem a járvány volt az oka, hanem az, hogy 2019 utolsó napja óta már nincs kedvezményes áfa a lakásépítésekre.

©

Egy sor új törvényjavaslatot nyújtott be a kormány. Gyakorlatilag szabad kezet ad magának, hogy egész területeket vegyen el mindenestül a települési önkormányzatoktól, és adjon át a megyei önkormányzatoknak.  A kormány szerint az önkormányzatok nem veszítenek – épp csak a települési önkormányzatok lesznek vesztesek. Az ő helyzetük egyébként sem egyszerű, sok helyen már most elbocsátásokra kényszerülnek.

A többi törvényjavaslattal betiltják az EU által előírt műanyag termékeken kívül a műanyag zacskókat is, az útdíjat inflációkövetővé teszik, a taxisoknak előírják a büntetlen előéletet, a fogyasztóvédelemnek pedig többletjogosultságot adnak a razziákhoz. Szavaznak a Budapest-Belgrád vasútról is, a szöveghez bekerült egy módosító indítvány is, amely szerint az iratok nyilvánosságáról akkor dönthet a kormány, ha erről kikérte a kínai kormány véleményét.

©

Az EU gazdasága 3,3 százalékkal zuhant az első negyedévben. Az Eurostat számain is jól látszik, hogy a kontinens középső és keleti részét kevésbé ütötte meg az első negyedévben a járvány: a román, a litván és a bolgár növekedés volt a legnagyobb, a francia, az olasz és a spanyol gazdaság zuhant a leginkább. Ahogy a magyar adatnál, itt is fontos kiemelni, hogy ezek a január-márciusi helyzetet mutatják. A németek megúszták az átlagnál kicsit kisebb, 2,3 százalékos visszaeséssel.

Az Egyesült Államokban a legszegényebb háztartások közel 40 százalékában elvesztette valaki az állását. Közben elérte a 36,5 milliót az első alkalommal munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma.

Vida József, a Takarék és Balog Ádám, az MKB vezetője fog kezet, miután bejelentették: a két kormányközeli kézben levő bank egyesülni készül.

Hogy a német gazdaság mire lesz képes, az Magyarország számára is fontos kérdés. A debreceni BMW-gyárnál sok a kérdőjel, miután május elején a német cég bejelentette, hogy elhalasztja az építkezést. Az állam mindenesetre átadta a BMW-nek a területet, Szijjártó Péter pedig arról beszélt: az nem kérdés, hogy ez a gyár meg fog-e épülni, illetve olyan kérdés sincs, hogy elkezdik-e az építkezést vagy sem, mert a munka már elkezdődött.

Michele Melchiorre, a BMW debreceni gyárának igazgatója úgy fogalmazott: a BMW változatlanul elkötelezett a debreceni gyár megépítése mellett, de a globális járványügyi helyzet rányomta a bélyegét a projektre. Ő úgy feltételezi, hogy néhány hónapos lehet a csúszás.

A kormánynak kapóra jönne a válságkezelésben egy bérlakásépítési program – eddig ezeket a terveket rendre lesöpörték az asztalról. A rozsdaövezet fejlesztésének tervét már bejelentették, de a szakma még kivár, egyelőre több a kérdés, mint a válasz. Az ingatlanpiac jelentősen visszaesett áprilisban, de ez változhat, ha nem nő a járványveszély.

Az ingatlanpiac érdekes változása lehet az is, hogy a karanténhatás miatt a nagyobb és az olcsóbb lakások iránti kereslet is megnőtt. A kijárási korlátozás okozta bezártság és az, hogy idén valószínűleg nem nagyon lehet külföldön nyaralni, meghozta a kedvet a nyaralóvásárlásokhoz is. A válságra készülő vevők óvatossága azonban ronthatja az eladók esélyeit. Megnéztük, van-e nyaraló 10 millió forint alatt a Balatonnál, és miért keresik a zsebkendőnyi, de örökpanorámás luxusnyaralókat, villákat.

©

Történtek azért események a járványtól függetlenül is. Kiderült, hogy Garancsi István és a korábbi londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös cége szerezte meg az LVC Diamond Kft.-t, amely a tavaly januárban elhunyt Andy Vajna öt budapesti kaszinójának koncessziós jogait birtokolta.

Hogy mi lett a teljes Vajna-örökség sorsa, azt itt mutattuk be részletesen. Az eredmény nem meglepő: a cégbirodalom nagy része NER-közelben kötött ki. Vajna Tímeának gyakorlatilag már csak a Nobu luxusétterem üzemeltetője és a Digic Holdings nevű cég maradt. Hogy az értékes vagyonelemekért mennyi pénzt kapott az özvegy, várhatóan soha nem fog kiderülni. Az eladott cégek ugyanis az offshore Cinergi Pictures-ben végződtek, amelynek a pénzügyi adatai átláthatatlanok.

©

Börtönbüntetést és 135 millió forint elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval szemben. Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának szolnoki műtrágyagyáránnál 2018-ban több száz rendőr és katasztrófavédő vizsgálódott; hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt kutakodtak. Egy ügyészségi közlemény is megjelent, nevesítés helyett csak „egy vállalkozót” említenek, akit az ügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádol, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Bige szerint a vád nevetséges és megalapozatlan, ez is része annak az összefüggő támadásnak, ami ellene folyik. Ellenfelei még meg is fenyegették – állítja –, hogy ha nem megy el Magyarországról, börtönbe fogják csukni. „Mintha a magyar Gazdaságvédelmi Akcióterv része lenne a magyar gazdaság egyik csúcsszereplőjének a tönkretétele, ezzel együtt bagóért való megszerzése, hatalomhoz közeli kezekbe játszása” – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!