szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Január 1-jétől ne keressen se nejlonzacskót, se műanyag tasakot a zöldségeknek vagy a péksüteményeknek a boltokban: az EU által előírtakon felül is betiltana a magyar kormány egyszer használatos műanyagtermékeket.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Betiltja az Európai Unió 2021-től a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, Magyarország pedig még tovább megy: korábban a klímavédelmi akcióterv bemutatásakor Palkovics László tette hozzá, hogy még a műanyag zacskók kivezetését is beleveszik a törvényjavaslatba, amit az uniós nem tartalmaz. A műanyag zacskók tiltását a Greenpeace kezdeményezte, az erre irányuló petíciójukat közel negyedmillióan írták alá.

Az ITM kedd este nyújtott be törvényjavaslatot, amely kimondja, hogy nincs értelme a környezetvédelmi termékdíjat fenntartani a szabályozás szerinti, 50 mikron alatti műanyag bevásárló-reklámtáskákra (vagyis nejlonzacskókra) és eladótéri műanyag zsákokra, és zacskókra (jellemzően ilyenekbe rakjuk például a zöldségeket és a pékárut), hiszen kormányrendelet tiltaná az egyes egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát. Az indoklás szerint egyes egyszer használatos műanyagtermékek – ideértve a biológiailag lebomló műanyag alapanyagúakat is – tiltása miatt okafogyottá válik a termékdíj-fizetési kötelezettségre megállapított kedvezmény. Legutóbb a kormány 2018-ban szavazott a környezetvédelmi termékdíj módosításáról, akkor egyébként leszavazták, hogy dráguljanak a nejlonzacskók.

Már csak a beterjesztett törvényjavaslat elfogadása maradt hátra: a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kap, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Azonban ahogy arra a gyártók már korábban is felhívták a figyelmet, ha egész Európa egyszerre akarja betiltani az egyszer használatos műanyagokat, nem lesz elegendő alapanyag és alternatíva ezek helyettesítésére. A tiltás tárgyát képezik azok a polisztrirol étel- és italcsomagolások is, amelyeket a házhoz szállítás és az elvitel során használnak – és amelyek a jelenlegi helyzetben a túlélés zálogát jelentik a kiszállításra átálló vendéglátóhelyeknek.  

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan