szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónap alatt soha nem javult még akkorát a GKI fogyasztói bizalmi indexe, mint idén áprilisról májusra, így a friss adat már csak a második legrosszabb az elmúlt hét évben.

Miután áprilisban gyakorlatilag összeomlott a GKI fogyasztói bizalmi indexe, a lakosság gazdasággal kapcsolatos várakozásait mutató adat, májusban közel egyharmadát ledolgozta az egy hónappal ezelőtti zuhanásának.

A mutató, amely +100 és -100 között mozoghat, áprilisban 38 ponttal esett, -49,8-ra, májusban 11,3 pontot javított, így most -38,5 ponton áll.

Egyetlen hónap alatt még sohasem javult ilyen mértékben a GKI fogyasztói bizalmi index, igaz, az áprilisi zuhanás is soha nem látott szintű volt. Az idén áprilisit nem számítva 2013 áprilisa óta nem állt ennyire mélyen a mutató.

Áprilisban a legnagyobb mértékben a lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött, e tekintetben voltak a legborúlátóbbak a megkérdezettek. Májusban érezhetően enyhült a félelem, de az áprilisi romlásnak csupán egyötödét sikerült korrigálni, továbbra is messze ez a fogyasztók által legnegatívabbnak érzett tényező.

A legnagyobb mértékben a magyar gazdaság perspektívájának megítélése javult. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az áprilisinál kevésbé érezte romlónak.

Az aktuális megtakarítási képességről alkotott vélemény áprilisban a korábbinál sokkal rosszabb lett, ez májusban alig javult. Ugyanakkor jövőbeli megtakarítási lehetőségüket az emberek már áprilisban sem érezték sokkal rosszabbnak, mint az előző hónapokban, sőt májusban ez a mutató szinte a teljes előző havi csökkenést ledolgozta.  A jelenlegi és a várható megtakarítási lehetőség megítélése közötti nagy különbség arra utal, hogy a megkérdezettek megtakarítási szempontból a helyzetet inkább átmenetinek, mint tartósnak vélik.

Jelentősen visszafogottabb lett májusban a fogyasztók inflációs várakozása, azonban még messze van a márciusi szinttől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb