szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádat emeltek a műtrágyakirály ellen. Ha beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, két év börtönt kap öt évre felfüggesztve.

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – értesült a 24.hu.

Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának szolnoki műtrágyagyárában 2018-ban több száz rendőr és katasztrófavédő vizsgálódott; hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt kutakodtak. Bigét ezután 72 órára bent tartották,

gyárát pedig leállították.

A milliárdos Bige az ügy után többször arról beszélt, hogy „oligarchikus maffiatámadás” áldozata. Elmondása szerint egy neki címzett üzenetben az állt, hogy „szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni”. A vállalkozó ügye a Bloomberg figyelmét is felkeltette, amelynek Bige azt mondta, szerinte Csányi Sándorral folytatott vitája állhat a támadások hátterében.

Bige gyára időközben újraindulhatott, ám a nyomozás nem állt le,

vesztegetés gyanújával folytatódott.

A mostani fejleménynek két érdekessége is van: az egyik, hogy az ügyészség gyakorlatilag semmilyen részletet nem osztott meg, arra hivatkozva, hogy a vádlott nem közszereplő. A Nyíregyházi Törvényszék a 24.hu-nak küldött válaszában pedig annyi állt, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat, a veszélyhelyzetre tekintettel az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre. Erre eddig a nagy terjedelmű iratanyag miatt nem került sor – jelezte a bíróság, amely szintén a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adott tájékoztatást a vádlott kilétéről.

A portál viszont úgy tudja, Bigéékhez szintén eljutott a vádirat, és bár a nagyvállalkozó nem reagált a portál megkeresésére, ügyvédje, Zamecsnik Péter az mondta,

hogy „a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan”.

Időközben az egyik megyei hírportálon megjelent egy ügyészségi közlemény, amely levezeti a feltételezett bűncselekményt. Bigét ugyanakkor nem nevezik meg benne, csak egy vállalkozót említenek. A közlemény szerint Bigét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Az ügyészség szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Aki cserébe vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel saját cégének nem számolt el.

Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart – írta a 24.hu az ügyről. Emellett börtönbüntetést kérnek a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év börtönbüntetéssel öt évre felfüggesztve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét