szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április végén került az öt budapesti kaszinó koncessziós jogát birtokló cég az érdekeltségükbe.

A Garinvest Projekt Zrt. lett a tulajdonosa az LVC Diamond Kft.-nek, amely a tavaly januárban elhunyt Andy Vajna öt budapesti kaszinójának koncessziós jogait birtokolta – írja nyilvános cégadatokra hivatkozva az Mfor. A vállalkozás korábban egy luxemburgi cégen keresztül ismeretlen vállalkozókhoz tartozott.

A 24.hu úgy fogalmaz, hogy

a kaszinóbizniszen ketten osztoznak: a MOL Fehérvár labdarúgóklubot is tulajdonló Garancsi István és a korábbi londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Garinvest Projektet ugyanis tavaly novemberben alapította Garancsi egyik cége, a Garinvest Zrt., amely mellé decemberben beszállt Szalay-Bobrovniczky vállalkozása, a London Capital Zrt. is.

Az Mfor azt is megjegyezte, hogy az LVC Diamondnak és a Las Vegas Casino Zrt.-nek is új a vezetősége: utóbbi ügyvezetője Halkó Gabriella, a TV2 gazdasági igazgatója lett, aki sajtóhírek szerint Habony Árpád barátja.

Hozzátették, hogy mindez hatalmas üzlet: az öt budapesti kaszinónak 2018-ban például 28,3 milliárd forint volt az éves árbevétele és 9,6 milliárd a profitja. A G7.hu pedig korábban a mérlegadatok alapján úgy becsülte, hogy a 2024-ben lejáró koncessziós időszak alatt további 50 milliárd forintot kaszálhat a kaszinókkal, aki Vajna örökébe lép.

A 24.hu cikke szerint amint Garancsi és Szalay-Bobrovniczky birtokon belülre került, át is írta az alapszabályt úgy, hogy a profitot tulajdonosi osztalék formájában kivehesse a cégből.

Garancsi nem most kóstol bele ebbe az üzletágba: a soproni kaszinót üzemeltető CAI Hungary Kft.-ben eddig is volt érdekeltsége. Az 2018-ban minden addigi rekordját megdöntötte: az árbevétele 4,2 milliárd forint volt, adózott nyeresége pedig bő 1,2 milliárd forint, amit osztalékként ki is fizetett.

A kaszinók sorsa Andy Vajna halála után sokáig nem volt egyértelmű, hogy kié lesz a kaszinóhálózat. Decemberben a 24.hu közérdekű adatigénylésére Bártfai-Mager Andrea, az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter azt közölte, hogy a kaszinók végső tulajdonosa a producer özvegye, Vajna Tímea.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett Gazdaság

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Januárban bejegyezték több alvó cég beolvadását Andy Vajna fő magyarországi társaságába, amelynek a háló végén egyelőre egyetlen látható tulajdonosa van, özvegye, Vajna Tímea. Az egy éve elhunyt üzletember özvegye elállhatott attól a tervtől, hogy a 123 millió dollárt érő cégébe tulajdonosként bekerüljön egy amerikai cég és Vajna régi harcostársa, Samuel R. Falconello.

Az áldozatok nevének felolvasásával kezdődött Genovában az új híd avatása

Az áldozatok nevének felolvasásával kezdődött Genovában az új híd avatása

A legnagyobb természetességgel biciklizett egy férfi az M7-esen

A legnagyobb természetességgel biciklizett egy férfi az M7-esen

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar