szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Románia egy év alatt a vásárlóerő-paritáson is hatalmasat lépett előre.

Az Eurostat a napokban frissítette a tagállamok átlagos nettó bérére vonatkozó adatait. A Privátbankár ezeket átvizsgálva azt találta, hogy tavaly 9079 eurónyi volt az átlagosan hazavitt nettó összeg Magyarországon, ami 5,9 százalékkal magasabb a 2018-as átlagnál.

A friss adatok alapján a magyar átlagos nettó bér a harmadik legalacsonyabb a portál összesítése szerint; ma a magyar dolgozóknál kevesebb éves fizetést csak Romániában (7600 euró) és Bulgáriában kapnak (6030 euró). Egy év alatt Lettország előzte be hazánkat, köszönhetően a közel 10 százalékos béremelkedésének.

A vásárlóerő-paritással kapcsolatban (ami azt mutatja, hogy mennyit ér a megkeresett összeg) szintén vannak friss adatai az Eurostatnak. Magyarországon ilyen összehasonlításra alkalmas értéken a 9079 eurós nettó bér az árak tükrében 14 397 eurót ér, ami 2018-hoz hasonlóan a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban – írta a Privátbankár. A portál szerint

bár csupán két országban kapnak kevesebb fizetést a dolgozók a magyarnál, a nálunk jellemző árszínvonal miatt nem ér annyira keveset a fizetés, mint az a nominális összeg alapján tűnik".

Románia egy év alatt hatalmasat lépett előre a vásárlóerő-paritáson is. Míg ugyanis a magyar 9079 eurós átlagbér a vásárlóerejét tekintve 14 397 eurót ér, addig a román 14 324-et. A keleti szomszédunkban élők tehát csupán 73 euróval kevesebb értéket tudnak vásárolni a nettó bérükből.

Érdekes adat az is, hogy míg 2014 óta Magyarországon 34 százalékkal emelkedett a nettó átlagbér, addig Romániában 71 százalékkal.

A cseheknél 23, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál pedig 10 százalékkal nőtt az átlagos nettó fizetés. Ha azonban a 2010-es évhez viszonyítjuk a számokat, megint más adat jön ki: a magyar nettó euróban 49 százalékkal emelkedett, a román pedig 109 százalékkal.

A Privátbankár úgy összegez, hogy a gyenge forint miatt nemzetközi viszonylatban nem tud megmutatkozni a hazai szinten kiemelkedő bérrobbanás valós mértéke, mindez pedig a kormány politikájának kedvező fejlemény. Míg ugyanis határainkon belül a forintban számított változás kiváló propaganda-alapanyag, addig nemzetközi szinten rendkívül olcsó maradt a magyar munkaerő. Így továbbra is erős lobbiereje maradt a kormánynak, hogy a beruházást tervező nemzetközi nagyvállalatok hazánkba csábítsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco