szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az akadémikus szerint Magyarországon idén 5 százalékos lehet a visszaesés és az államháztartási hiány is. Úgy látja, a munkahelyvédelmi intézkedések mértékéről lehet vitatkozni, az álláskeresési járadékot, pedig ki lehetne tolni 9 hónapra.

Jelentős visszaesés várható Nyugat-Európában, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. A közép-európai térségben a visszaesés jóval kisebb lesz”

– mondta Csaba László akadémikus a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

A közgazdász Magyarországon nem vár drámai visszaesést, mert az első két negyedév adatai nem olyan rosszak, és a szolgáltató szektor is sokkal hamarabb tér magához, mint ahogy gondolnánk.

A gazdasági fellendülést leíró V alakú görbe, amiról az MNB beszél, a derűlátóbb változat, én inkább U alakú fellendülésre számítanék ebben a térségben – kisebb visszaesésre, és lassabb helyreállásra”

– magyarázta. Hozzátette: 5 százalékos vagy azt valamivel meghaladó visszaesésre, 5 százalékos államháztartási hiányra, és mindenképpen egy számjegyű, legfeljebb 6-7 százalékos munkanélküliségre számít.

A gazdaságélénkítő intézkedésekről a szakember elmondta, hogy a kormány erőteljesen folyattatta tovább a beruházásokat és azok támogatását uniós és hazai forrásokból. „Ez a klasszikus válságellenes politika egyik része. A történet másik része az átcsoportosítások, és van egy harmadik elem: a munkahelyvédelmi intézkedések. Ennek mértékén el lehet vitatkozni, hogy elegendő-e,

véleményem szerint az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra történő növelése azért beleférne.”

Arról is beszélt Csaba, hogy egyetért azzal, amit a Pénzügyminisztérium is képvisel: lehetőleg belső átcsoportosítással, nem többletköltekezéssel kell a válság ellen fellépni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a törekvések ellenére láthatólag megtörtént a kiköltekezés, a költségvetési hiány a 3 százaléknál lényegesen nagyobb.

A kormány nagy bűvészmutatványa: a „gazdaságvédelmi" „alap"

Elfogyott a válságkezelésre viharos gyorsasággal félretett keret, legalábbis az a pénz, amit a kormány eredetileg beletett. Igaz, sose volt igazi alap, inkább csak annak felcímkézett zárolások. És sose volt gazdaságvédelmi, legfeljebb annyira, amennyire bármilyen, bármire elköltött forint védi a gazdaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

Milliós bánatpénzt kaphatott a kirúgott szakszervezetis a Suzukitól

Milliós bánatpénzt kaphatott a kirúgott szakszervezetis a Suzukitól

Radikálisan felforgatja a tengeri táplálékláncot a globális felmelegedés

Radikálisan felforgatja a tengeri táplálékláncot a globális felmelegedés