szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Másfél százalékkal nőnek visszamenőleg a nyugdíjak – számolható ki az inflációs adatokból.

Kiadta a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi inflációs adatokat. Ez azért is fontos, mert a törvény szerint a január-augusztusi átlag ismeretében kell meghatározni a nyugdíjemelési korrekciót. A Nyugdíjguru számolta ki ez alapján, mire számíthatnak a nyugdíjasok.

Idén januárban 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Az első nyolc hónapban azonban a nyugdíjasinfláció ennél jóval magasabb, 4,3 százalékos volt. Márpedig ha ez a mutató magasabb, mint amekkora az év eleji nyugdíjemelés volt, akkor visszamenőleges nyugdíjemelés jön. (A nyugdíjasinflációt úgy számolják ki, hogy az adatokat, amelyekből az inflációs szám kijön, átsúlyozzák az idősek fogyasztási szokásai szerint, fontosabb például a gyógyszerek áremelkedése, és nem igazán számít a tankönyveké.)

Ennek a mértéke a két szám különbsége, azaz idén minden nyugdíjas 1,5 százalékos nyugdíjemelést kap. A január és október közötti tíz hónapra ezt egy összegben fizetik ki novemberben, a novemberi és a decemberi nyugdíj pedig már a növeléssel együtt érkezik. Ha például valaki a most 127 ezer forintos mediánnyugdíjat kapja (ez a "középső nyugdíj", ennél kap a nyugdíjasok egyik fele többet, másik fele kevesebbet), akkor annak a másfél százaléka havi 1905 forint. Vagyis az első tíz hónapra utólag egy összegben megkap még 19 050 forintot, novemberben és decemberben pedig 127 ezer helyett 128 905 forint lesz a nyugdíja.

Nyugdíjprémium ellenben egész biztosan nem érkezik idén, hiszen ez csak akkor jár, ha a GDP-növekedés 3,5 százalékos – ennyi biztosan nem lesz ebben az évben, annál valószínűbb, hogy majd a rémes 2020-as adathoz képest 2021-ben sikerül legalább ekkora javulást elérni.

Azt is lehet már tudni, hogy a 2021-es költségvetésben 3 százalékos nyugdíjemeléssel számol a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Megtört a lendület: a kormány csak a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra

Megtört a lendület: a kormány csak a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat