Tetszett a cikk?

Átrendezte a kormány a költéseit.

Egyetlen határozattal mintegy 215 milliárd forint, az eredeti költségvetési törvény szerint tervezett kiadások nagyjából egy százalékának felhasználásáról döntött a kormány. A szerda este megjelent Magyar Közlöny szerint különböző alapokból utaltak ki nagy összegeket.

A Gazdaságvédelmi Alapból látszólag 206 milliárd forintot vettek ki, de mint a kormányhatározat szövege mutatja, valójában ennyi túllépést engedélyeztek az eredetileg tervezett összegen és a már korábban jóváhagyott túllépéseken túl. Vagyis ez az Alap tetszőleges mértékű lehet, mert ezt az Országgyűlés a költségvetési törvényben így szabályozta, és az sem mindig világos, hogy az újabb kiadásnak mi köze a gazdaságvédelemhez

Ebből 37 milliárdot kap beruházásra a honvédség, 72 milliárd megy közúti és vasúti fejlesztésre, 35 milliárd az egészségipari ágazat technológiai korszerűsítésére, 8 milliárd a büntetés-végrehajtásra (továbbá külön 110 millió soproni közműfejlesztésre a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön férőhelybővítése érdekében), 1,8 milliárd a Nemzeti Olimpiai Központ beruházás támogatására, több mint 4 milliárd a külképviseletekre, újabb 7,6 milliárd a végre megnyíló Eiffel Műhelyház és az Operaház Andrássy úti épületének beruházására (nem először), csaknem 3 milliárd egyházi közfeladatellátási és közösségi célú beruházások támogatására.

A Központi Maradványelszámolási Alapból csaknem 2 milliárdot vettek ki, ott a legnagyobb tétel az Igazságügyi Minisztérium hivatali működésére megy. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretett össszegből 3,7 milliárdot használtak fel, ennek nagy részét a Bethlen Gábor Alap kapja nemzetpolitikai célokra.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékát 7,1 milliárddal csökkentették, ebből több mint 5 milliárdot a felsőoktatás kap, egy milliárdot pedig a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.

A belügy és a honvédség együttműködése keretében engedélyezték a „terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások” 34 milliárddal, a „tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” 7,7 milliárddal történő túllépését, bár tömeges bevándorlás nincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről