szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jógastúdiójáról is ismert Daganatos.hu például az alapítványok közül a negyedik legtöbb pénzt kapta idén a felajánlott egy százalékokból, 103 millió forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az alapítványok idén mekkora összeget kaptak az egyszázalékos felajánlásokból. A lista alapján azt írja a G7.hu, hogy két olyan alapítvány is hatalmas összeghez jutott, amely korábban visszaélt az adófelajánlásokkal.

2013-ban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) két alapítványt mutatott be, amelyek agresszív kampánnyal összesen 966 millió forintnyi adófelajánlást gyűjtöttek össze gyermekmentésre, ám az összegből csupán 68 millió forint jutott valójában a támogatottaknak. Sajtóértesülések szerint a két alapítvány a Daganatos.hu Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány.

A következő két évben egyik alapítványhoz sem jutottak el az egyszázalékos felajánlások, azóta azonban a G7 szerint ismét áramlanak feléjük a százmilliók. A Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány 2015 óta együtt összesen több mint egymilliárd forint bevételhez jutott az egyszázalékos felajánlásokból. Pedig a Kehi-vizsgálat óta az is bejárta a sajtót, hogy a Daganatos.hu Alapítvány engedély nélkül épített jógaközpontot.

A Daganatos.hu 2020-ban a negyedik legtöbb pénzt kapta, 103 millió forintot, amely mintegy tízmillióval több a tavalyi összegnél. A Gyermekmentő Támogató Alapítvány 58 millió forinttal a 13. legtámogatottabb alapítvány lett.

Az egykori listavezető, a támogatásokkal szintén visszaélő Gyermekrák Alapítvány idén 38 millió forintot gyűjtött. Ennek elnöke például naponta gyermekmentő-autóval furikázott munkahelyére.

Sok vesztese lesz a Gyermekrák-botránynak

Május 20-ig gyűjthetik a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásait a magyarországi civil szervezetek, alapítványok. A tavaly decemberben a Gyermekrák Alapítvány körül kirobbant botránynak akár érezhető negatív hatása is lehet a többi adománygyűjtő szervezetre, akik most összezárnak, és igyekeznek működésüket átláthatóbbá tenni. Közben szigorodtak az adományok elköltésére vonatkozó szabályok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

1 százalék: Mobilra nem telik a 94 milliót kaszáló alapítványnak

Három év alatt 94 milliót kapott az szja 1 százalékokból az Országos Állatmentő Alapítvány, aminek honlapját elsőre dobja fel a Google, ha az állatbarát adózó arra keresgél, kinek adja adóforintjait. Mégsem hozott létre menhelyet, adományként egy állateledel-hálózattól ingyen szerzett, lejárathoz közeli konzerveket vitt, a vonalas számon nem elérhető, mobil pedig nincs is. Az alapítvány vezetője két másik – szintén 1 százalékot gyűjtő – szervezetben is benne van: egy gyerekmentőben és egy daganatos gyerekek gyógyítását támogató alapítványban. Mindkettő ellen nyomoz a NAV hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

Dave Grohl cukiságát már nem lehet hova fokozni

Dave Grohl cukiságát már nem lehet hova fokozni

Halász Judit a Színművészetiről: „Mindig a fiataloknak van igazuk”

Halász Judit a Színművészetiről: „Mindig a fiataloknak van igazuk”