szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az éves beszámoló szerint a korábbinál 2,5-szer nagyobb profitot tudott kitermelni az üzemeltető cég.

Tavaly 25 millió forintos profitot könyvelhetett el a debreceni stadion üzemeltető cég, ami két és félszerese a korábbi eredménynek – írta a nemrég közzétett éves beszámoló alapján az mfor.hu.

A lap azt vizsgálta meg, nyereséges lehet-e ma egy stadion Magyarországon, ahol az Orbán-kormány adófizetői pénzből nemcsak elsőosztályú, hanem kisebb labdarúgócsapatoknak is adott pénzt stadionépítésre, vagy felújításra.

Mint írták, a jelenleg NBII-ben szereplő debreceni csapat stadionja története legtöbb árbevételét könyvelhette el, amiből bár nem lett rekordnyereség, de az előző évinél 2,5-szer több profitot tudtak elérni. A 2019-es éves beszámoló szerint 364,1 millió forint árbevételt értek el az előző évi 282,5 millió után. (Hogy ez a közel 30 százalékos megugrás pontosan minek köszönhető, az nem derül ki a kiegészítő mellékletből.) Az értékesítési árbevétel mellett még 43 millió forint egyéb bevételhez is jutott az üzemeltető cég a korábbi 26,5 millió forint után.

Bizonyos költségek augyanakkor z előző évinél több pénzt emésztettek fel: anyagjellegű ráfordításként 276,2 milliót számoltak el a korábbi 219,6 millió után, a személyi jellegű ráfordítások azonban minimális még csökkentek is, 32,4 millióra 32,7 millióról.

Mindezek eredményeként már üzemi szinten sikerült megduplázni az előző évi profitot. 16,2 millió forint után 32,8 milliót mutattak ki. Ezt a pénzügyi műveleteken elért veszteség és az adófizetési kötelezettség némiképp mérsékelte, így végül 25 millió forintos profitot könyvelhetett el a cég a korábbi 10,2 millió után. Az összeget a jelek szerint a tulajdonosok bent hagyták a társaságban.

A lap emlékeztetett: a debreceni stadionüzemeltető cégnél sokkal jobban megy a szekere a Groupama Arénának: 2019-ben 75 százalékkal növelte a profitot az üzemeltető cég, a Lagardere Sport Kft. - mely mostantól egyébként Sportfive Hungary Kft. néven működik tovább.

A cég értékesítésből származó árbevétele 34 százalékkal emelkedett, 3,8 milliárd forintról 5,1 milliárdra. A növekedés hátterében a stadion tovább növekvő igénybevétele állt, mely egyrészt a nagyobb számú lejátszott mérkőzésnek (az FTC sikeres nemzetközi kupa szereplése kapcsán), másrészt az egyéb rendezvények számának emelkedésének köszönhető. Mivel ezzel párhuzamosan a ráfordítások szerényebb mértékben emelkedtek, az év végén kimutatott profit 188,3 millió forintról 330,4 millióra emelkedett.

A stadionüzemeltetés egyébként annyira jól hoz már a konyhára az elmúlt években, hogy a 2018-es eredmény után 130 millió forint osztalékot is kivettek a tulajdonosok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Államilag akkreditált képzés lett a TV2 Akadémiából

Államilag akkreditált képzés lett a TV2 Akadémiából

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

Gulyás Gergely: Ha rajtam múlna, indulnék egyéniben

Gulyás Gergely: Ha rajtam múlna, indulnék egyéniben