szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A többség még mindig ingatlanoson keresztül hirdeti a lakását.

Az országos lakbérindex a március-áprilisi visszaesés után valamelyest növekedett, azaz drágultak az albérletek, ám nyáron már nem lehetett egyértelmű irányt meghatározni – derül ki a KSH és az ingatlan.com friss, augusztusi lakbérindexének adataiból.

Az index 2015-öt tekinti a bázisévének, ehhez képest az árak idén nyár végén 134 százalékon álltak, ami egyébként 6,4 százalékkal kevesebb, mint amit tavaly jelzett a mutató. Budapesten 128 százalékon állt ez a mutató, ami 10 százalékos csökkenés egy év alatt.

©

Persze nem mindegy, hogy a főváros mely részéről beszélünk: míg a pesti átmeneti és külső kerületekben a március-áprilisi visszaesés óta alapvetően stagnálnak a lakbérek, a budai hegyvidéki és a pesti belső kerületekben jelentős havi ingadozás mellett emelkedő tendenciát láthatunk. (A tavaszi visszaesés nem volt kicsi, e során a pesti belső kerületekben a lakbérek nagyjából a 2018-as nyári szintre mérséklődtek.)

©

A kutatásból egyéb érdekességek is kiderültek:

  • A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 53 négyzetméter, a megyeszékhelyeken 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 négyzetméter volt 2020 január–augusztusában.
  • A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (93,9 százaléka) többlakásos épületben található lakásokra vonatkozott, a családi házak csak 6,1 százalékot tettek ki.
  • 2020 eddig eltelt időszakában a vizsgált hirdetések 46,9 százaléka magánszemélyektől, 53,1 százaléka közvetítőktől származott. Az utóbbiak aránya Budapesten magasabb, 55,5 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

A járvány miatt bezárkózó japánok robotokat kapnak, hogy ne legyenek egyedül

A járvány miatt bezárkózó japánok robotokat kapnak, hogy ne legyenek egyedül