szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapestnek idén 30 milliárdos nadrágszíjhúzást kell végrehajtania. Két szűk esztendő jön, béremelések nem lesznek, fejlesztések se nagyon. A főváros számára nyílna némi mozgástér, ha csökkenne a szolidaritási hozzájárulás, vagy bevezethetnének egy ideiglenes újraindítási adót. Mindkettőhöz a kormányra van szükség.

A fővárosi önkormányzat vezetése májusban egy 65 milliárdos zárolásról döntött – emlékeztetett Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott nyilvános prezentációjában. Ennek a zárolásnak a felét sajnos végre kell hajtani, az erről szóló indítványt beterjesztik a közgyűlés elé – jelentette be.

A főpolgármester szerint

a járvány és a válság összességében 69 milliárd forintos lyukat ütnek Budapest 2020-as költségvetésén.

Ennek a felét be tudják tömni az Európai Fejlesztési Banknál lévő hitelkeret átstrukturálásával, illetve 29 milliárd forint fejlesztési tartalék felszabadításával.

A kiesést nagyrészt az iparűzésiadó-bevételek zsugorodása okozza, ebből a forrásból 165 milliárdot várt a főváros költségvetése, de most már elég nagy biztonsággal látszik, hogy csak 139 milliárd fog befolyni.

Az önkormányzat elkötelezett a munkahelyek megőrzése mellett, különösen ami a közszolgáltatásokat és a közszolgáltató cégeket illeti. Így az önkormányzati cégeknél nem kell leépítésekre számítani, egy kivétel van, a gyógyfürdőknél 10 százalékos csoportos leépítést hajtanak végre. Az állásukat elvesztőknek igyekszenek helyet találni más önkormányzati cégeknél.

Legalább két szűk esztendő jön még

Ami a jövőt illeti, a gazdasági elemzők körében most már nagyjából konszenzus van arról, hogy a válságból való kilábalás nem gyors visszapattanás lesz, hanem egy elnyújtottabb folyamat. Budapestet ráadásul a válság máshogy érinti, a turizmus, és különösen a külföldi turizmus a fővárosban jelentős, ez azonban csak nehezen fog helyreállni. Az ínséges évek várhatóan 2022-2023-ig tartanak, ekkor érjük el újra a 2019-es szintet – mondta Karácsony Gergely.

Ráadásul a válság miatt nem csak az iparűzési adóban keletkezik kiesés, a közösségi közlekedés jegyárbevételei például 20 milliárd forinttal csökkennek. Ez idén a BKK könyveiben csapódik le, jövőre azonban a cégnek 17 milliárd pluszpénzre lesz szüksége az önkormányzattól. A többi, jegyárbevételből is élő önkormányzati cégnél szintén keletkezik betömendő lyuk, összességében 3 milliárd forint méretű.

A Városházán úgy számolnak, hogy 2020-ban a fővárosi önkormányzatnak 210 milliárd forint bevétele lehet, a kiadások viszont elérhetik a 254 milliárd forintot. Csak ami a működést illeti, ebben nincsenek benne a beruházások. Vagyis Budapest közel 50 milliárd forintos veszteségben lesz. Karácsony szerint

ha nem csinálnak semmit, a főváros tartalékai 2022-2023-ra elfogynak, és kilátástalan helyzetbe kerül.

A városvezetés azonban nem ezt az utat választja.

A másik megoldás, hogy a nem létfontosságú fejlesztéseket törlik, a működési kiadásokat pedig amennyire lehet, visszavágják, megpróbálják csökkenteni a működési hiányt. E forgatókönyvben sajnos nem lesz tere béremelésnek az önkormányzatnál és az önkormányzati cégeknél – mondta a főpolgármester. A városvezetés szeretné növelni a pénzügyi mozgásteret, hogy esetleg némi béremelés is szóba jöhessen.

A kormány segíthetne, vagy elvehetne kevesebbet

Ennek egyik útja az lenne, ha sikerülne megegyezni a kormánnyal a főváros által a központi költségvetésbe befizetendő szolidaritási hozzájárulás csökkentéséről (ez idén 12 milliárd, jövőre 16 milliárd lesz). A közgyűlés erre felhatalmazta a városvezetést. Karácsony arról nem kívánt nyilatkozni, mennyi reménnyel vág neki az egyeztetéseknek. Arra ugyanakkor korábban emlékeztetett, hogy a fővárosban termelődik az ország GDP-jének közel 40 százaléka, amihez képest nagyon kevés bevétel marad helyben, az szolidaritási hozzájárulás felemelése óta pedig Budapest a központi költségvetés nettó befizetőjévé vált (vagyis több pénzt fizet be, mint amennyi támogatást kap). Karácsony szerint természetesen igaz, hogy a válság miatt minden adóbevétel csökken, azonban számításaik szerint a központi költségvetés esetében a kiesés 7,5 százalékos, a főváros esetében viszont 20 százalékos. (A kormány épp a közös teherviselésre hivatkozva emelte fel a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulást.)

A pénzügyi mozgástér növelésére a másik lehetőség az újraindítási adó bevezetése lenne – ismertette a főpolgármester. Ez a gyakorlatban az iparűzési adó 0,5 százalékpontos emelését jelentené, bizonyos szektorok és bizonyos árbevétel fölött, ideiglenesen. Karácsony Gergely szerint tagadhatatlan, hogy a válság mindenkit sújt, azonban a fővárosban is vannak olyan szektorok, olyan vállalkozások, amelyeket kevésbé, tőlük lehetséges valamivel nagyobb hozzájárulást kérni, Budapest működése ugyanis mindenki érdeke.

Túlzás nélkül kijelenthetem, hogy az életünkért küzdünk

– mondta Karácsony.

Az esetleges válságadóhoz meg kell jegyezni, hogy ennek bevezetéséhez a fővárosnak szüksége lesz a kormányra, mivel saját hatáskörben nem változtathat az iparűzési adó szabályain. Ami a kormányt illeti, Varga Mihály pénzügyminiszter (igaz, még a járvány előtt) éppenhogy az adó csökkentéséről, átalakításáról beszélt, mert ez könnyítené a vállalkozások helyzetét.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő