szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Egy sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe, de olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság – fogalmazott a Szaharov-díjas belorusz ellenzékről az EP elnöke.

A gondolat szabadságáért járó Szaharov-díj 2020-as kitüntetettje a fehérorosz demokratikus ellenzék – jelentette be az Európai Parlament elnöke csütörtökön. David Sassoli szerint éppen ideje, hogy a belorusz vezetés hallgasson a népre, úgy fogalmazott:

„Szeretnék gratulálni a fehérorosz ellenzék képviselőinek a bátorságukért, kitartásukért és eltökéltségükért. Egy sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene. De olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság."

Az Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az emberi és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár. A Szaharov-díj ünnepélyes átadására december 16-án lesz.

A tavalyi díjazott Ilham Tohti, a kínai ujgur kisebbség jogaiért küzdő ujgur közgazdász volt. David Sassoli egyúttal megemlékezett arról, hogy az egyik tavalyi döntőst, a Guapinol környezetvédelmi csoport tagját, Arnold Joaquín Morazán Erazót a múlt héten meggyilkolták.

"A csoport egy hondurasi vasércbánya ellen tiltakozik. A gyilkosság felelőseinek beazonosítására és felelősségre vonására azonnal hiteles és független vizsgálatot kell indítani" – jelentette ki Sassoli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut