szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Azt kéri az Európai Parlament, hogy számolják fel a digitális szakadékot az oktatás területén, a járvány miatt ugyanis sokan kimaradnak az iskolákból. Voltak olyan tagállamok, ahol a diákok 32 százaléka nem fért hozzá a távoktatáshoz tavasszal.

A képviselők nagy többsége támogatta azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely a digitális szakadék felszámolását tűzte ki célul. A képviselők közül 593-an szavaztak igennel, 58-an nemmel, és 36-an tartózkodtak. Az állásfoglalásban felhívták a figyelmet arra, hogy a diákok kimaradása az iskolákból uniós probléma, mert csökkenti az érintettek jövőbeni jövedelmét, és rontja a versenyképességet. A digitális szakadék felszámolását ezért sürgősen el kell kezdeni, vélik a képviselők, akik felszólítják az Európai Bizottságot, hogy kezelje kiemelten a digitális infrastruktúrára és felszerelésre irányuló beruházásokat, különösen a távoli és a vidéki területeken. Emellett a tanárok megfelelő digitális képzésére és segítésére is forrásokat kell elkülöníteni annak érdekében, hogy az oktatók jól boldoguljanak az új technológiákkal.

A képviselők bírálatot fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy a tavaszi válsághelyzet alatt nem volt európai szintű koordináció, és a tagállamok nem cseréltek tapasztalatot a bevált gyakorlatokról. A képviselők szerint keretet kellene biztosítani a tagállamok között a tapasztalatcserére, az európai oktatási térségnek pedig „egy átfogó elveken alapuló, laza jövőképből mérhető célkitűzéseket tartalmazó, konkrét munkaprogrammá" kell alakulnia.

Fontos része az állásfoglalásnak, hogy az Erasmus+ költségvetését a jelenlegi javaslathoz képest a háromszorosára szeretnék növelni a képviselők. Ez a program a jelenleg folyó intézményközi költségvetési tárgyalásoknak is az egyik fontos eleme. A koronavírus-járvány miatti költségvetési átcsoportosítások jelentősen érintik ezt a forrást. Így változott az Erasmushoz rendelt összegek nagysága:

  • 2014-2020 közötti költségvetés: 14,889 milliárd euró
  • az Európai Bizottság 2018. májusi javaslata a 2021-2027-es időszakra: 26,368 milliárd euró
  • az Európai Bizottság 2020. májusi javaslata, a járvány miatt módosított költségvetésben: 24,6 milliárd euró
  • a tagállami vezetők 2020. júliusi megállapodása szerinti összeg: 21,208 milliárd euró.

Vagyis a jelenlegi, tagállamok által javasolt összeg a most lezáruló költségvetési időszaknál 55 százalékkal magasabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához