szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha éves bontásban vizsgáljuk, még mindig azt látjuk, hogy sokkal kisebb a természetes fogyás, mint tavaly ilyenkor volt, de a havi adatokból kiderül: vége annak az időszaknak, amikor a halálozások száma hatalmasat csökkent, és ennek nem csak a járvány az oka. A születésszám nagyot ugrott közben.

1691 fő volt a természetes fogyás szeptemberben, 5,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve ilyenkor – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első kilenc hónapjában összesen 24 951-gyel több magyar halt meg, mint ahányan születtek, ez jelentős, 21 százalékos csökkenés 2019 január-szeptemberéhez képest.

A születési oldalon látszik, hogy a családtámogatás némi javulást hozott. Furcsa folyamatot figyelhetünk meg: tavaly az év végén és 2020 legelején havonta 500-800 gyerekkel született több, mint az egy évvel korábbi időszakban. Tavaszra ez a trend lelassult, de növekvő maradt, akkor havi 110-150 újszülöttel több született, mint tavaly olyankor. A kivételt a júniusi kiugrás jelentette – és most már a szeptemberi is.

Abban a hónapban ugyanis 8442 gyerek született, 470-nel több, mint 2019 szeptemberében.

Éves szinten a 69 543 születés 3251 fős növekedést jelent. Hogy a mostani újabb magas szám ismét csak egy egyszeri megugrást jelent-e, vagy valóban nagyobb lesz a növekedés, arról természetesen most még nem lehet mit mondani. Annyi biztos, hogy ennyi szeptemberi gyerek utoljára 2016-ban volt. A teljes termékenységi arányszám 1,56-ra emelkedett a tavaly ilyenkori 1,48-ról.

Az várható volt, hogy a gyerekvállalás támogatása növelni fogja a születésszámot, ennél meglepőbb fordulat volt ennek az évnek, hogy a halálozások száma zuhanni kezdett. Január-februárban ezt még magyarázta az, hogy nem volt olyan súlyos influenzajárvány, mint tavaly, azóta viszont egy világjárvány közben havi 400-600-zal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban. Még kérdés, hogy erre mi a magyarázat: kórházi fertőzésekből lett-e kevesebb az ágykiürítésekkel, vagy a távolságtartás segíthetett-e.

Annyi biztos, hogy augusztusban lassult ez a jó trend, szeptemberben pedig már meg is állt: abban a hónapban már 10 133-an haltak meg, 378-cal többen, mint egy évvel korábban. Ezt ráadásul nem lehet csak a koronavírussal magyarázni, ugyanis akkor 165 áldozata volt a járványnak.

Az eddigi számok viszont annyira jók voltak, hogy éves szinten a 94 494 halott még így is 3248 fős csökkenést jelent 2019 január-szeptemberéhez képest.

A házasságkötések száma újra emelkedni kezdett: szeptemberben 8948 pár lépett frigyre, ami 2,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ebben valószínűleg szerepe van annak is, hogy a járvány miatt sok esküvőt elhalasztottak tavaszról és nyárról – ha alacsonynak tűnik a növekedés mértéke, azt is érdemes hozzátenni, hogy tavaly ilyenkor rendkívül magas volt a házasságok száma, vagyis onnan már nagyon nehéz még magasabbakat elérni, mégis sikerült. A járvány miatti korlátozások előtt annyira sokan házasodtak össze, hogy az éves 53 774-es szám még a nyári bezuhanás ellenére is 3,1 százalékos növekedést jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván hvg360

Ötmillió magyar sem fog élni 2100-ban?

A Föld népessége a 2060-as évek közepén eléri a csúcsát és csökkenni kezd, Kína népessége megfeleződik az évszázad végére, de Magyarországé is – állítja egy új kutatás. Hogy jöhetett ki ez az eredmény, és egyáltalán, mi alapján próbálják megbecsülni, hogyan alakul a népesedés a következő nyolcvan évben?

HVG360 hvg360

Die Welt: Demográfiai atombomba ketyeg Kelet-Európában

A rendszerváltáskor senki sem számolt azzal, hogy Kelet-Európában ilyen drasztikusan esni fog a lakosság száma, és a leginkább érintett magyar, bolgár és román kormány egyelőre hasztalan próbálkozik a folyamat feltartóztatásával – írja elemzésében Boris Kalnoky, a német lap kelet-európa-szakértője.

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Kivonul Magyarországról az Aegon

Kivonul Magyarországról az Aegon

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?