szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Adatvédelmi problémákat lát az elnök a családi gazdaságok helyzetét átíró törvényben.

Áder János megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek szerdán. A javaslat a mezőgazdasági őstermelők, illetve családi gazdálkodók működésének jogszabályi hátterét változtatja meg.

A köztársasági elnök azt sérelmezte, hogy a törvény elfogadása előtt nem egyeztettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH), pedig a törvény több rendelkezése adatok nyilvántartására, kezelésére irányul. A törvény sem az őstermelői, sem a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartását illetően nem tartalmazza az adatkezelés célját, holott az infotörvény ezt is előírja – tette hozzá Áder.

Azt is megállapította, hogy a jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem nyilvánosak, nem tehetők közzé. Ilyenek a családi és utónév, a születési családi és utónév, a születési hely, a születési idő, valamint az anya neve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Beiktatása előtt a járvány 400 ezer amerikai halottjára emlékezett Biden

Beiktatása előtt a járvány 400 ezer amerikai halottjára emlékezett Biden

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba