szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptemberben csak három uniós országban volt alacsonyabb az álláskeresők száma minisztériumi tájékoztatás szerint. Igaz, az állásukat elvesztők közül sokan hivatalosan nem számítanak munkanélkülinek.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Ez az előző év azonos időszakához képest nagyjából 50 ezres növekedést jelent, mutató azonban a járvány ellenére már ötödik hónapja csökken – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ágazatokat tekintve a foglalkoztatottak száma az elmúlt egy év alatt a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a vendéglátás és a közigazgatás területén csökkent leginkább. Növekedés tapasztalható viszont az IT szektor, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, az építőipar és a kereskedelem területén.

A tárca közleménye szerint az Európai Unió 27 tagállamának szezonálisan kiigazított munkanélküliségi mutatója szeptemberben 7,5 százalékra emelkedett. Magyarország esetében a ráta 4,3 százalékot tett ki a KSH mérése szerint, ami 3,2 százalékponttal alacsonyabb az európai átlagnál. Magyarországon szeptemberben az uniós tagállamok közül a negyedik legalacsonyabb volt a munkanélküliség.

A Központi Statisztikai Hivatal ugyancsak pénteken azt közölte, hogy augusztusról szeptemberre 32 ezren, szeptemberről októberre pedig 31 ezren vesztették el a munkájukat, így a két hónap alatt összesen 63 ezren lettek munkanélküliek Magyarországon. 

Jelezték, hogy a munkanélküliség így is minimálisan csökkent, 4,4-ről 4,3 százalékra (egy éve ilyenkor 3,5 százalék volt). Szeptemberről októberre 23 ezer fővel kevesebb munkanélküli lett, összesen 199 ezren vannak most. Csakhogy a két adatsort egymás mellé rakva látszik:

nem arról van szó, hogy javulna a helyzet a munkaerőpiacon, egyszerűen sokan, akik elvesztették az állásukat, nem számítanak hivatalosan munkanélkülinek.

Ehhez ugyanis az kellene, hogy regisztrálják őket munkanélküliként, és hogy két héten belül munkába tudjanak állni, ha kapnak egy állásajánlatot, márpedig a járvány miatti korlátozások mindkettőt megnehezítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba

Jakab Ferenc: Nem rossz a kínai vakcina, csak egy kicsit elavult

Jakab Ferenc: Nem rossz a kínai vakcina, csak egy kicsit elavult