szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Válasz Online-t perelte be az üzletember.

Még 2019 közepén történt, hogy megjelent egy cikk a Válasz Online-on, amelyik a néhai Heti Válasz archívumának sorsával foglalkozott. Az írás arról számolt be, hogy a hetilap egykori munkatársai, akik lapjuk megszüntetése után létrehozták a Válasz Online-t, miként igyekeztek megszerezni a volt kiadójuk helyébe lépő felszámoló által kiírt pályázaton az újság archívumát. Ám két vetélytársuk is akadt.

A Válasz kiderítette, hogy a pályázó magánszemélyek Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez köthetőek, így a továbbiakban Mészáros embereiként emlegették őket. A milliárdos ezt sérelmesnek találta, és bírósághoz fordult, mondván semmi köze az ügyhöz, abba csak belekeverték. A Fővárosi Ítélőtábla azonban kimondta, hogy „a versengő pályázatok nem egyéni üzleti döntések voltak, hanem annak hátterében a felperes érdekköre áll”.

Mészáros nem hagyta annyiban, és felülvizsgálati kérelmet adott be. Ennek eredménye egy most meghozott kúriai ítélet, amelyről a Válasz Online adott hírt, és amely jóval többet mond ki annál, hogy a konkrét ügyben kinek van igaza. Ez utóbbit tekintve a Kúria hatályban tartotta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, ám mellesleg azt is kimondta, hogy Mészáros közszereplőnek minősül. Ezt Mészáros Lőrinc az utóbbi időben hevesen cáfolni szokta, de most a Kúria a következő mondatokat fogalmazta meg:

gazdasági tevékenysége kapcsán a felperes közszereplőnek minősül. Vagyis a gazdasági életben betöltött szerepét illetően a személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak.

Mindettől függetlenül az archívum Mészáros-közelben maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus