szerző:
Szlavkovics Rita
Tetszett a cikk?

A bölcsészek Doktori Tanácsának elnöke támogatta egyeteme alapítványi átalakulását, holott a tanácstagok a szenátusi döntést megelőzően, pont ezzel ellentétes véleményen voltak.

A professzor a lemondásáról még pénteken tájékoztathatta a Doktori Tanács tagjait, döntésének indoklását nem ismerjük. Hozzá hasonlóan még öten szavaztak másként, mint ahogy azt a mögöttük állók kinyilvánították. Küldtünk emailt nekik még a péntek délutáni ülés után, egyelőre egyetlen válasz érkezett. Pénteken este viszont kiderült, hogy Pál József, miután leadta szavazatát, lemondott egyetemi posztjáról.

A szenátusi ülést élőben követők arról számoltak be, hogy Pál József már a szenátusi ülés vitájában megkérdőjelezte a kötött szavazás létjogosultságát. Erre azért kerülhetett sor, mert több dékán az ülést megelőző napon, kari tanácson megszavaztatta az egyetemi polgárokat a modellváltásról azzal, hogy a karon kialakított közös álláspontot fogja képviselni a szenátusi ülésen. Pál József ez ellen kelt ki, és ő maga nem is úgy szavazott, ahogy a mögötte álló testület állást foglalt.

Pénteken Pécsett és Szegeden is eldőlt, hogy a szenátusi döntéssel támogatják az intézmények alapítványi kézbe kerülését. Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, Szegeden több olyan biztosítékot is beépítettek az egyetemi vezetők az szenátus elé vitt előterjesztésbe, amellyel nem feltartott kézzel sétálnak bele a modellváltásba, és nem adják át az összes, autonómiát biztosító jogkört a később megalakuló alapítvány kuratóriumának.

A szenátusi ülés három és fél órán keresztül tartott, ezen több indulatos hozzászólás is volt, köztük a péntek este lemondott professzoré is, aki megkérdőjelezte azt, hogy a szenátoroknak kötelességük-e azoknak az álláspontját képviselni, akik őket a szenátusba küldték. Az ülés után több oktató és diák is csalódott volt, főként azért, mert úgy számoltak, hogy a szenátorok, akik megkérdezték a karokon, hogy mi az álláspontjuk az átalakításról, mindnyájan az ott megszavazott véleményt képviselték volna, akkor éppen a mostanival ellentétes eredmény is születhetett volna.

A hat átszavazó szenátor közül Gácser Attila, a SZTE TTIK választott oktató-kutató-tanár képviselőjeként vett részt az ülésen, ő válaszolt egyedüliként megkeresésünkre. Gácser Attila azzal indokolta támogató szavazatát, hogy a karon az oktatók, kutatók kétharmada a modellváltás mellett voksolt, ő ezt a döntést képviselte a szenátusban. A szenátor döntését kifogásolók szerint azonban az itt szavazataikat leadó hallgatókat figyelmen kívül hagyta a professzor.

Pál József, a posztjáról lemondó szenátor egyébként jelenleg is a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke, az első Orbán kormányban állami posztot is betöltött, elköteleződését nem is rejtette véka alá soha. Így valóban nehéz helyzetbe kerülhetett, amikor annak a Doktori Tanácsnak, amelynek ő az elnökeként a szenátusba került, az alapítványi átalakulással szemben foglalt állást. Megkerestük emailben a professzort, hogy a szenátusi ülésen leadott voksa miatt mondott-e le a DT elnökségéről, de még nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Pál a dékánnak szóló, a lemondását indokló levelében azt írja, hogy „sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai (pénteki) döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele”. Hozzáteszi, hogy szerinte a „kötött mandátum” a képviselők „kiskorúsítását” jelenti, „feleslegessé teszi mások véleményének komolyan vételét”.

„Sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai (pénteki) döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele” – írta Pál József Gyenge Zoltán bölcsészkari dékánnak, a doktori iskola vezetőjének.
Pál azt is hozzáteszi, hogy szerinte a „kötött mandátum” a képviselők „kiskorúsítását” jelenti, „feleslegessé teszi mások véleményének komolyan vételét”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!