szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A soha véget nem érő történet újabb epizódja van kibontakozóban.

Észak-Írország furcsa helyzetbe került a Brexit után: van is uniós vám, meg nincs is – bár az országrész hivatalosan kilépett az EU-ból, vámterületként az unióhoz tartozik, ráadásul uniós szabályok szerint lehet itt vámoltatni a britekhez érkező árukat. Ezért London most azt javasolja: finomítsák a kilépési egyezmény északír jegyzőkönyvét, amely lehetetlen helyzetbe hozott sok vállalkozást Észak-Írországban.

A különös helyzetet ráadásul egy brüsszeli lépés is fokozta: amikor az Európai Bizottság úgy döntött, korlátozza az oltóanyagok exportját, egyúttal azt is meg akarta tiltani, hogy Észak-Írországból szállítsanak az Egyesült Királyság többi részére (vagyis Nagy-Britanniába). Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a máshonnan érkező szállítmányokat sem lehet bevinni az országrészbe.

A felháborodás nyomán a fenyegetést végül nem váltotta be az EU, ezzel viszont jó alkalmat teremtettek Nagy-Britanniának arra, hogy hivatalosan kérje a Brexit-egyezmény északír jegyzőkönyvének "finomítását" – írja a Reuters hírügynökség.

"A bizalom meggyengült, ezért itt az idő, hogy újraindítsuk a tárgyalásokat" – javasolta a brit kormány Brexit-ügyekért felelős tagja, Michael Gove. Aki nemes egyszerűséggel azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy a vakcinafenyegetéssel kockára tette Észak-Írország lakosságának életét.

"Kinyílt Pandora szelencéje" – idézte az ókori példát, majd feltette a költői kérdést: "Ki tudja, hogy milyen trójai falovak bújnak elő onnan?!"

Michael Gove még a múlt héten levelet írt Maros Sefcovic uniós alelnöknek, amelyben azt indítványozta, hogy az északír jegyzőkönyvet módosítsák. Azt javasolta például, hogy az élelmiszer-szállítmányok esetében növeljék meg az átmeneti könnyítéseknek szánt időszakot 2 évre. Ezt azzal indokolta, hogy Észak-Írországban áruhiány mutatkozik sok élelmiszerboltban, miközben a dublini kikötőben véget nem érő vámvizsgálatok zajlanak.

Az EU nem hajlik meg a brit igények előtt

Mind Maros Sefcovic, a brüsszeli bizottság alelnöke, mind pedig Írország külügyminisztere jelezte még a múlt héten, hogy szó sem lehet a Brexit-egyezmény északír jegyzőkönyvének az újratárgyalásáról. A londoni Telegraph brüsszeli tudósítója úgy értesült, hogy az EU 3–6 hónapos átmeneti időszakra hajlandó, de többre nem.

Boris Johnson brit miniszterelnök kezdetben gyermekbetegségnek nevezte az északír problémát, de látva az északír közvélemény felháborodását villámgyorsan változtatott a véleményén, és immár a brit érdekek harcos védelmezőjének szerepében lép fel.

Michael Gove és Maros Sefcovic alelnöke csütörtökön találkozik egymással, hogy megpróbálják tisztázni a problémákat – írja a Reuters hírügynökség a legújabb Brexit-vitáról beszámolva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek