szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tombor András résztulajdonában álló cseh Aero Vodochody 12 repülőt gyárthat le Vietnamnak.

A többségében magyar tulajdonú Aero Vodochody Aerospace Vietnamból kapott megrendelést 12 repülőgép gyártására – közölte a gyártó.

A sugárhajtású gépek katonai célokra készülnek a távol-keleti ország védelmi minisztériumának megrendelésére. A szerződés pilóták, oktatók, földi kiszolgáló személyzet és szerelők képzésére, pótalkatrészek gyártására, logisztikai támogatásra, repülőtéri rendszerek kiépítésére is kiterjed. A vállalat szerint a megbízást azért nyerték el, mert repülőgépeik a megrendelő igényei szerint megbízhatóan és olcsón üzemeltethetők. Az Aero Vodochody több évtizede partnere Vietnamnak, a hetvenes évek óta szállítanak oda repülőket – tették hozzá.

Az 1919-ben alapított cseh repülőgépgyár tavaly került az akkor alapított Aero Investment Partners Zrt. tulajdonába. A budapesti székhelyű cég részvényeinek 51 százalékát Tombor András üzletember – Orbán Viktor miniszterelnök egyikor tanácsadója –, 49 százalékát a cseh AERO International s.r.o. birtokolja. Az Aero Vodochody tavalyi és tavalyelőtti üzleti beszámolója egyelőre nem nyilvános, miként a kedden bejelentett megrendelés értéke sem.

A repülőgépeket 2024-ig gyártják le Vietnam számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott