szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU raktáraiba került berendezések a leírás alapján modernebbnek tűnnek. A jelentős árkülönbség oka az lehet, hogy a tavalyi árakat a hirtelen jött igény is felverte.

Lezárult az a közbeszerzés, amelynek keretében a magyar Belügyminisztérium (BM) az Európai Unió stratégiai raktárkészletéhez szerzett be különböző egészségügyi eszközöket uniós pénzből – írta meg a G7. Az egy évvel korábban megálmodott projekt célja, hogy az EU segíteni tudja a járványkezelésben éppen rászoruló tagállamokat.

A gazdasági lap szerint az egészségügyi eszközök kategóriába 465 lélegeztetőgép is beletartozik, melyek az úgynevezett rescEU raktáraiba kerülnek. Csakhogy ezeket a gépeket már sokkal olcsóbban vettük:

az uniós közbeszerzésen darabonként nettó 11 690 eurót, azaz nagyjából 4,2 milliót kell fizetni egy lélegeztetőgépért.

A nyertes a Med&Trade Co. Bt. lett.

Ezzel szemben a tavaly még viszonylag olcsón vásároló állami kórházellátó is több mint 10 milliót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig közel 20 milliót adott átlagosan egy berendezésért.

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

És a legrosszabb forgatókönyvek szerint is csak az eddig átadott mennyiség legfeljebb háromszorosára lehet szükség. A meggondolatlanul felvásárolt berendezéspark nagy része raktárakban, logisztikai központokban várja, hogy továbbadják vagy -értékesítsék. Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak.

A G7 a jelenséget úgy fogalmazza meg, hogy “a mostani tender nagyjából segít elhelyezni, mennyire vásárolt drágán tavaly a magyar állam a közbeszerzés nélküli, visszaélésgyanús lélegeztetőgép-vételek során”.

Ahogy arról néhány napja a hvg.hu is beszámolt, az üggyel kapcsolatos főszereplők céghálói mögött offshore cégek is felbukkannak. Az érintettek közül ketten dokumentáltan igen közeli kapcsolatban vannak, illetve voltak a járványkezeléssel összefüggésben több mint 100 milliárd forint értékű szerződéseket elnyerő cégekkel.

A helyzet azért is pikáns, mert nem tudni, hogy a tavaly vásárolt, összesen 16 ezer darab lélegeztetőből jelenleg mennyi van raktáron. Ez ügyben a párbeszédes Szabó Tímea tett fel kérdéseket a kormánynak (konkrétan Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek), de egyre sem kapott pontos, számokban kifejezett választ. Rétvári Bence államtitkár mindenesetre megosztotta, hogy ebből a szempontból „elsők vagyunk Európában”.

Mivel a beszerzés a földtől erősen elrugaszkodóra sikerült, felvetődött, hogy a kormány külföldön értékesíti majd a lélegeztetőgépeket. Azonban február elején a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte a Transparency International közérdekű adatigénylésére, hogy nem adott el egyetlen ilyen eszközt sem. Utóbb aztán az is kiderült, hogy nemcsak a gépek beszerzése, hanem azok üzemeltetése is hatalmas üzlet: egy nulláról induló cég hetek alatt lett milliárdos forgalmú szerviz.

Az újak jobbak?

A mostani olcsóbb beszerzésnek az oka, teszi hozzá a lap, hogy a tavalyi vásárlások idején nagyon durván túlkeresletes volt a piac. A Lombardiában kialakult helyzetből okulva az országok többsége igyekezett felkészülni a járvány komolyabb hullámaira, és ennek érdekében tömegével vásároltak lélegeztetőgépeket is. A megugró kereslettel pedig a kínálat ilyen időtávon nem tudott lépést tartani, ami igencsak feltolta az árakat – olvasható a lap cikkében.

Az árkülönbséget minőségbeli eltérések is indokolhatnák, erről ugyanakkor nincs szó a G7 szerint: a Med&Trade Co. Bt. egy német gyártó, amely a Löwenstein egyik gépét ajánlotta, és noha a pontos típus nem ismert, a kiírás alapján az eddig megvett készülékeknél is magasabb kategóriás berendezést ajánlhatott a Med&Trade.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

„Hiába van gépem, oxigénem, személyzet nélkül nincs intenzív ágy”

Katasztrófahelyzet-közeli állapot van, eljöhet az a pillanat, amikor szelektálni kell a betegek között, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos. A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint a magyar egészségügyi rendszerben tartósan 1000 koronavírusos beteg lélegeztetésére van kapacitás, amit mindjárt el fogjuk érni. A végét pedig még nem látják.

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást