szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Luca Zaia szerint az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők is biztonságosan nyaralhatnak Venetóban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de a be nem oltottak is teljes biztonságban így tehetnek majd, mivel a tartományban nagy tempóban zajlik koronavírus elleni oltás. Az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be, és „mire megkezdődik a turistaszezon, már a velencei vaporetto-komphajókon is oltási állomásokat működtetünk majd” – közölte az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója a hétfői sajtótájékoztatóján.

Luca Zaia arról is beszélt, hogy várják a magyar turisták visszatértét, hiszen állandó vendégeknek számítanak, nemcsak a venetói tengerpartokon, hanem a hegyekben is. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a nyári szezonról” – mondta.

A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék az idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők bármilyen más előírás nélkül jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok

– jelentette ki Luca Zaia az MTI kérdésére.

Az Európai Unió tagállamaiból érkezőknek egészen április végéig vagy oltási igazolást, vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, utóbbi esetében ötnapos karantén is kötelező. Májustól azonban a szabályok változhatnak.

Ami a nyári nyitás dátumát illeti, a vendéglátás és a szállodák újraindulásával Luca Zaia a „minél előbbi" időpontban reménykedik. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusra ígérte a szezonindítást, a turisztikai tárca vezetője, Massimo Garavaglia azonban június 2-t jelölte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!