szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Június elsején nyit a szigetország turizmusa a világ előtt - hála a sikeres oltási kampánynak. De vajon jönnek-e a turisták ?

Aki legkevesebb három éjszakára foglal magának szállást egy szállodában Máltán, az 200 eurós támogatást kaphat a kormánytól - írja a párizsi Le Figaro. Clayton Bartolo turizmussal foglalkozó miniszter jelentette be ezt sajtóértekezletén. Hogy működik ez a gyakorlatban? "A szállodában lakó turisták egy vouchert kapnak, melyet ott költhetnek el különböző szolgáltatásokra, például ehetnek a hotel éttermében vagy a bárban tölthetnek el kellemes perceket" - mondta el a máltai turista hivatal főnöke a Le Figaro helyi tudósítójának.

Mindenki kaphat ilyen bónuszt? Nem, csak az első 38 ezer Máltára érkező turista, aki egy hotelben legkevesebb három éjszakát eltölt. Ráadásul nem mindegy , hogy milyen hotelben: csakis a 3-5 csillagos szállodák vendégei tartoznak a kedvezményezettek közé. Itt is lesz különbség: a három csillagos szállodák esetében a voucher értéke 100 euró, a négy csillagos hotelekben 150 euró, az ötcsillagosokban 200 euró. Mindegyik bónuszt 10 százalékkal megfejelik, ha Gozo szigetén tölti el valaki a minimum három éjszakát.

Hogy lehet belépni Máltára? Az érkezőket különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy a koronavírus-járvány országukban milyen stádiumban van. Az uniós tagállamok általában a vörös zónában vannak, vagyis szigorú szabályok vonatkoznak rájuk: csakis a második oltás után legkevesebb tíz nappal léphetnek be Máltára. Franciaország polgárai ennél enyhébb elbánásban részesülnek jelenleg - írja a Le Figaro. Náluk nem kötelező a két védőoltás, elég a negatív teszteredmény, ha az nem régebbi 72 óránál.

A kis Málta 2,7 millió turistát fogadott 2019-ben, de tavaly ez radikálisan csökkent. 70 százalékkal kevesebb turista érkezett a szigetországba, mint egy évvel korábban.

A nyitás Máltán is fokozatos: április 12-től aktívak újra az oktatási intézmények. A templomokat április 18-án nyitják ki újra. Április 26-tól a kereskedelem is újrakezdődik.

Az éttermek és a bárok nyitásának egyelőre nincsen dátuma. A szállodák működnek, de csak a szobákban lehet étkezni.

A nagy nyitást a turizmus június elsejére tervezi Máltán - írja a Le Figaro.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!