szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyapjas István felmondott, de titoktartás miatt nem árulta el az okokat.

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben felfüggesztette egy, a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzésben erősen érintett cég, az OTT-One Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését – írja a 24.hu. Mint kiderült, azért, mert a cég könyvvizsgálója felmondott, ezzel az MNB szerint veszélybe került az, hogy a cégnek az április 30-i határidőre elfogadott mérlege legyen. Az újság értesülései szerint a cég könyvvizsgálója, Gyapjas István azért mondott fel, mert súlyos szabálytalanságokat talált.

Gyapjas titoktartási nyilatkozatára hivatkozva megtagadta a válaszadást, ami a 24.hu szerint azért is érdekes, mert a cég tőzsdei kereskedését felfüggesztő határozatában arra hivatkozott, hogy a cég nem közölte azt a lényeges információt, hogy pontosan miért lépett vissza a könyvvizsgálója.

Azt maga az OTT-One tette közzé, hogy Gyapjas szabálytalanságokat talált. Tájékoztatásuk szerint könyvvizsgálójuk csalás gyanúját észlelte, ellentmondó bizonylatokra bukkant, ezért nem vállalta a felelősséget a mérleg hitelességéért. A közleményben idézik a könyvvizsgálót is, aki szerint "valószínűsíthető, hogy a csalás esete nem elszigetelt jelenség". Jelezték, hogy a cég amúgy nem ért egyet a könyvvizsgálóval, és szerintük Gyapjas jogellenesen lépett vissza.

Az OTT-One Nyrt. a 2020-as védőeszköz-beszerzés egyik nyertese volt, a Külügyminisztériummal 4,7, az Állami Egészségügyi Ellátóközponttal 7,7 milliárd forint értékben szerződött összesen nyolcszáz lélegeztetőgép és hárommillió védőmaszk beszerzésére. Ez nagy forgalomnövekedés a cégnek: 2019-ben összesen 2,8 milliárd forint volt árbevétele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!