szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre már 3 milliárd adagot terveznek legyártani. Az ehhez szükséges fejlesztéseket idén elkezdik, így már 2021-ben több adag vakcinát lesznek képesek leszállítani, mint korábban előrejelezték. A vakcina újabb formulái ráadásul tovább is eltarthatók lesznek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hárommilliárd adagosra növeli 2022-re koronavírus elleni vakcinakapacitását a Moderna. Ebbe beleértik a 100 mikrogrammos alap-, illetve az ennél kevesebb hatóanyagot tartalmazó emlékeztető oltásokat is. A társaság közleményében jelezte, hogy már megkezdte az ehhez szükséges beruházásokat saját forrásokból. A kapacitásbővítés folyamatos, ennek köszönhetően már idén 800 millió-egymilliárd adag oltás legyártását ígérik.

A társaság közölte, hogy a beruházásoknak köszönhetően svájci gyártóhelyükön megkétszerezik, spanyolországi csomagolóüzemükben több mint megkétszerezik, amerikai üzemükben pedig másfélszeresére növelik a termelést. A termelés bővítése a korábban a Catalenttel és a Sanofival bejelentett együttműködésen felül értendő.

A társaság arra számít, hogy a következő években is jelentős igény mutatkozik majd a vakcinára, illetve a különböző újabb vírusvariánsok miatt várhatóan szükségessé váló emlékeztető oltásokra.

A társaság frissítette a vakcinájára vonatkozó tárolási javallatokat is, eszerint a fejlesztéseknek köszönhetően az oltóanyag legújabb formulája 3 hónapig lesz tárolható egyszerű hűtőgépekben, 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Jelenleg egy hónapig tudják garantálni a hatásosságát a fenti körülmények között, és 7 hónapig mínusz 20 Celsius-fokon tárolva. A frissebb formulák várhatóan még tovább lesznek eltarthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!