szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kamatok változatlanok, de később lehet törleszteni a parlament előtt levő törvényjavaslat szerint.

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása – közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-vel. A néhány hete, orosz sajtóhírek alapján ismert változást, amelyet a parlamentnek kell jóváhagynia, a kormány kedden terjesztette az Országgyűlés elé.

Az új megállapodás annyiban jelent változást, hogy a hitel tőketörlesztésének fizetését csak 2031-ben kell megkezdenie Magyarországnak. Ha hihetünk annak, hogy Orbán Viktor 2030-ig tervez, azt is mondhatnánk, a módosítással csak utódját terhelte meg a hitel fizetésével, ám a kormány tervei szerint másról van szó: így a már kész erőmű termeléséből származó bevétel lehet a törlesztés alapja. A halasztás a kormány szerint azért volt szükséges, mert a tervezettnél később kaphatja meg a létesítmény a megvalósításhoz szükséges engedélyeket. A dokumentáció jelenleg az Országos Atomenergia Hivatalnál van elbírálás alatt, ennek vezetőjét április végén indoklás nélkül felmentették.

A 12,5 milliárd eurós beruházás megvalósítását megalapozó 10 milliárd eurós államközi hitel kondíciói a javaslat szerint egyébként változatlanok: a szakaszonként 3,95–4,95 százalékos kamat például sokszorosa annak, amilyen feltételekkel Magyarország pénzt tudna szerezni a nemzetközi piacon. (A kormány ilyen módon bevont forrásból jellemzően előtörlesztette a korábbi részleteket.) A forintárfolyam romlása miatt a hitel tőkerésze is nőhet – Balogh László mindenesetre arról beszélt az MTI-nek: a beruházást ezzel a konstrukcióval biztonságban be lehet fejezni, minden körülmények között a legkedvezőbb költségszinten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!