szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Legtöbben azért, mert a közösségi oldalakon sok ál- és rémhírt olvastak – írja a közszolgálati Deutsche Welle.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A megkérdezettek 27 százaléka válaszolta azt a Eurofund, az élet- és munkakörülmények javításával foglalkozó uniós ügynökség kérdésére, hogy kevéssé vagy nagyon kevéssé valószínű, hogy kérne védőoltást a koronavírus ellen. A férfiak szkeptikusabbak a vakcinákkal szemben, ők 29 százalékban utasítanák el az oltást, a nők 25 százalékban.

Kelet és Nyugat között is van különbség az EU-ban. Nyugaton a megkérdezettek több mint 60 százaléka mondta azt, hogy mindenképp beoltatja magát. A kivétel Franciaország, ahol ez az arány csak 48,7 százalék, illetve Ausztria, ahol 56,8 százalék. Az éllovas pedig Írország 86,5 százalékkal, amit Dánia követ 86,1 százalékkal és Málta 84 százalékkal.

Európa keleti felén sokkal rosszabb a helyzet: Bulgáriában mindössze 33 százalék kívánja beoltatni magát, Romániában 59 százalék. Magyarországon 30 százalék mondta azt, hogy inkább nem oltatná be magát, és közel 60 százalék igen.

Nagy eltérések

A kutatás szerint míg a hagyományos média (rádió, televízió, írott sajtó) hírfogyasztói közül mindössze 18 százalék a vakcinaszkeptikusok aránya, addig azok között, akik a közösségi oldalakról informálódnak, ez felmegy 40 százalékra.

A korcsoportok között is jelentősek a különbségek: a kutatás szerint a leginkább szkeptikus a középnemzedék, míg a fiatalok és az öregek inkább igénylik a védőoltást.

Jobb kommunikáció kell

Ezt hangsúlyozza Daphne Ahrendt, a kutatás vezetője: "A vakcinának döntő szerep jut a járvány leküzdésében, de sajnos a kutatás eredményei azt mutatják, hogy hiányzik a meggyőző kommunikáció. A vakcinákba vetett bizalom összefügg az intézményekbe vetett bizalommal. Ez a döntéshozók problémája, de az egész társadalom felelőssége, hogy eljussanak mindenkihez a megfelelő információk."

Szerinte a nyugati és keleti eredmények közötti különbségnek minden bizonnyal az az egyik fő oka, hogy az EU keleti tagállamaiban sokkal kisebb a bizalom az intézmények és a közszolgálati média iránt.

A Eurofund kutatói 47 ezer embert kérdeztek meg a védőoltásról az EU 27 tagállamában – írja a kutatásról beszámoló Deutsche Welle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!