szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A horgászszövetség szerint kizárólag a kárászféléket fertőző kórokozó állhat a halpusztulás hátterében.

Kedd délig 1800 kiló elhullott halat szállítottak el a Velencei-tó mellől – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ).

A szövetség szerint az elhullások szombaton kezdődtek, azóta pedig folyamatosan javul a helyzet. Az elhullott halak 99 százalékát az inváziós idegenhonos ezüstkárász kisméretű (8-12 centiméteres, átlag 30 grammos) egyedei tették ki, amelyek ivadék formában, a vízgyűjtőről kerültek be. Az ezüstkárászok mellett kisebb számban ponty és compó fajok példányai is elhullottak.

Az elhullott halfajok összetétele, az elhullások lefolyása és az eddigi vizsgálati adatok alapján feltételezhető, hogy a pusztulás hátterében nagyrészt egy specifikus, kizárólag a kárászféléket – így az inváziós ezüstkárászt – fertőző kórokozó állhat.

A helyszíni vizsgálatok alapján az elhullások összefüggésben lehetnek a halak ívásával, illetve a május elején történt hirtelen lehűléssel is, amely nagy stresszhatást jelenthetett. A lehűlés hatására az ívás hirtelen leállhat, amely az ikrás halaknál okozhat elhullást. Ez amiatt történik, mert a lerakásra kész, érett ikrát a halak nem tudják leadni és a bennük maradó ivartermék bomlásnak indul, amely belső „mérgezést” (szepszis) okoz. Feltehetően ez állhat elsősorban a ponty és compó pusztulásának hátterében – írta a MOHOSZ, hozzátéve, hogy a vízminőségi vizsgálat eredményei nem mutattak sem oxigénhiányra, sem gázfelszabadulásra utaló tényezőket.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az április 28-án és május 7-én vett vízminták alapján oxigénhiány nem volt a tóban, ahogy az olajszennyezés is teljes mértékben kizárható, így a víz minőségével kapcsolatosan nem találtak problémát.

A hatóságok által vett vízminták elemzése még folyik, a halegészségügyi vizsgálatok pedig szintén folyamatban vannak, ezek eredményei a következő napokban várhatók.

A MOHOSZ szerint azt gyakorlatilag teljes biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy amennyiben beigazolódnának a specifikus halbetegségre vonatkozó feltételezések, akkor ez az emberi szervezetre nem jelent veszélyt sem kontaktus, sem a hal elfogyasztása esetében.

Nyitóképünk illusztráció.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!