Tömegoszlatás: megosztott titkok

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A MEH honlapján nyilvánosságra hozták a rohamrendőrök beszélgetését parancsnokaikkal, továbbá "szélsőséges elemek" lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Bár eredetileg 80 évre titkosították ezeket, Szilvásy György kancelláriaminiszter "az igaztalanul megvádolt rendőrség becsületének helyreállítása" érdekében közbenjárt a titkosítás feloldása ügyében.

 A rendőrség október 23-i adatforgalmazásának részletei:

16:14:52……….a többi vízágyúval igyekezzen már, mer itt állóháború alakult ki és már régen szétzavartuk őket, de tovább menni meg nem tudok Vonalon vagyunk.

Hungária 300-as az Astoriához ne engedjétek ezt a tüntető csoportot, akadályozzátok meg, megy a többi kötelék is.

Hungária 600-as vagyok, pont abba az irányba mennek.

Gyorsítsátok meg, számoljátok fel, a tüntető tömeg nem mehet oda az Astoriához, nem zavarhatja meg a Fidesz nagygyűlését. Ott a 300-as besegít, körbezárni őket, teljesen fölszámolni, ha kell az összeeset előállítani.

Hungária 704-es, 704-es 705-ös, 705-ös a 630-nak Álljunk meg.

16:19:00 Hungária 300-as, sikerült megakadályozni a tömegnek az Astoria felé történő mozgását?

………direkt arra utaznak.
Ha mögéjük már nem tudunk kerülni akkor már mi is ott vagyunk az Astorián.

Teljes körűen akadályozzátok meg, hogy oda menjenek, körbezárni őket és felszámolni.

16:20:57 Hungária 705-ös hívja a Hungária 600-ast vagy a Hungária 300-ast, jelentkezzen már valaki.

Itt a 600-as.

Az az utasítás, hogy ez a tüntető tömeg nem mehet oda az Astoriához. A 300-as mindenféleképpen akadályozza meg az odajutásukat, ott volt a Deák térnél remélem tovább nem ment a tömeg, tömeg. Kérek arra visszajelzést, hogy hol van.

A tömeg túl ment a Deák téren és az Astoria felé tudjuk innen a kereszteződéstől terelni.

Ne tereljétek az Astoria felé, menjen ……………

16:22:58 Hungária 200-as vagyok 705-öst kérem.

Itt a 200-asnak a 705-ös.

Rabos kocsit kérek a Markó utca kereszteződéshez, Markó utca a nyugati felüljáró melletti résznél túszunk van.

Mitek van, ismételd meg, nem értem.

A Bajcsi-Zsilinszky úton a Markó utcai kereszteződénél a felüljáró sarkánál előállított személyünk van, kérek rabosító kocsit.

BRFK oda

Hungária 705-ös, 705-ös itt a 600-as.

A 705-ös

A 600-as a Bajcsy és az Andrási út kereszteződésében 3 vízágyúval áll, mert amennyiben megindulunk úgy a teljes tömeget a Fidesz rendezvényére toljuk rá. Nem tudok továbbmenni egyelőre, mert akkor a rendezvényt megzavarom.

Álljatok ott, jelenleg a tömegoszlató kötelék, már 2 század felsorakozik a Dohány utca magasságában, és zárja azt a területet, mihelyt megkapom a jelzést akkor körbezárjátok őket.

Oldalról megindulnak, és teljesen körbefogjátok és teljesen felszámoljátok. Nem mehetnek rá a Fidesz nagy rendezvényére. Ha van még plusz erőd akkor még így beküldheted körbe, úgy, hogy a Dohány utcából.

16:24:54 Hungária 705-ös a 100-as kér.

705-a 100-asnak. A 100-as konkrét információkkal rendelkezik arra, bűnügyi munkások megnézték, hogy a Deák tértől az Astoriáig teljesen be van állva a civilekkel az út. Azt javaslom, hogy biztosítsuk a rendezvényt, és ne zavarjuk meg az engedélyezett demonstrációt.

Kérdezem még egyszer, hogy hol van a tömegnek a vége? Tehát teljesen összeért az Astoriánál lévő tüntetőkkel ez a vonuló tömeg?

Hungária 100-as vagyok. A tömeg eleje az Astoriánál van, összeért a Fidesz rendezvénnyel. A vége pedig a Deák térnél van a metró kijáratoknál. Tehát ez az egész massza összeért, bűnügyi munkások jelentették, ezt nem lehet tovább nyomni, javaslom a rendezvényt, ami engedélyezett annak a biztosítását ezzel a területzárással.

Nyugtáztam ezt. Kérem megerősíteni a Hungária 300-as részéről is a 100-as jelentését, kérek helyzet jelentést, mert 2 század útban van a Dohány utcán keresztül.

Itt a Hungária 300, én már ezt akkor mondtam amikor kiértünk a Deák térre, hogy a tömeg eleje már összeér az Astóriával. Direkt azért szaladtak erre, hogy a nagygyűlésre mehessenek. A deáktérnél megálltunk, most itt vagyunk a Paulai Ede utcába. Nem tudunk bemenni az Astoriára…………..

210-es a 210-nek

Nyugtáztam a jelentéseteket, álljon meg akkor a tömegoszlatás ne zavarjuk meg a Fidesz nagygyűlését.

16:34:27 Hungária 600-as, 600-as a 705-ös hív jelentkezz vétel

Jelentkezik a 600-as a 705-ös nek

Rendező 1-es megbeszélte a FIDESZ szervezőivel, hogy addig meg állunk, míg tart a Nagygyűlés ö 18 órakor befejezik és 18 órakor elhagyják békésen a területet akik ott maradnak azokkal szemben újra megfog indulni a felszámolás tehát addig rendezzétek a kötelékeket szervezzétek meg hogy amennyiben a nagy gyűlés befejeződött utasítást kaptok akkor tudjátok folytatni a felszámolás rendjét

……tam

17:43:53 100-as a 705-ösnek

Jelentkezik a 705-ös a 100-asnak, jelentkezik

Kérésem, hogy jönnek az IFA-k, akkor itt a Bajcsin jöjjenek a Deák téren vagyunk, a vízágyúk között előre engedjük őket, és akkor tudnak ütközni a, tehát hogy elállják az útját ennek a tanknak.

Nyugtáztam, Intézkedem

Ezekkel a tankokkal 101-es vagyok, ezekkel a tankokkal barikádokat állítottak, most keresztbe álltak mind a kettővel az úton.

Hungária-100-as 3 teherautó van útba feléd, gépkocsivezetők meg a Szolnoki megyei század megerősítésként.

100-as nyugtáztam

A vízágyú megindult, a harckocsi megindult a vízágyúk felé, kérném hogy a mögöttem lévő gépkocsik tolassanak el, hogy mi is el tudjunk tolatni, mert ha a csövével nekünk jön, akkor meghalunk

Gyertek vissza

A lehallgatott beszélgetések

Szó szerinti leirat

X: férfi hívja D-t

D. érdeklődik, hogy X-ék merre vannak, mire ő közli, hogy „nem tudtunk keresztülmenni”. Erre D. olyan utasítást ad, hogy „menjetek vissza az Astoriához, és akkor onnét 6 órakor elindul visszafelé az összes ember, aki ott van. Vonuljatok egészen vissza az Astoriához, hagyjátok a faszba a rendőröket, vagy húzzátok magatokkal a rendőröket!” X. erre rávágja, hogy”Azt akarjuk”. D. ezután kijelenti, hogy „elvileg” 6 órakor a nagygyűlés végén, elindul onnan =az Astoria-tól) az összes ember, de van rá esély, hogy ha X-ék hamarabb odaérnek, akkor hamarabb ismegindulhat a tömeg. Majd azzal folytatja, hogy neki sikerül bekerülni a rendőrök mögé, így tud majd segíteni, hogy „mi a mozgás”. D.- X.kérdésére elmondja, hogy”Károly bácsi, Karesz, Marika” társaságában van.

D. hívja Gyíkot (Gy)

Rögtön a tárgyra tér: Úgy húzzátok magatokra a rendőröket, hogy ne legyen összecsapás Vonuljatok visszafelé az Astoria felé!

Gy: Már itt vagyunk. Mi már itt vagyunk az Astoriánál, Debil!

D: Bakker! Húzzátok magatokkal a rendőröket is!

GY: Húzzák. Ott fönt megállt egy tömeg, és onnan nem fogjuk tudni lehúzni, érted. Azt akartuk mi is, hogy lehúzzuk ideáig, de nem sikerült. Hát hiába vezetem, ugye, én mentem elől, baszd meg.

D: Jó, megálltak most itt a köcsögök egy kétszáz méterre az Arany János utcától, és mintha nem nagyon akarnának utánatok menni.

Gy: Mert annyian vannak, mint az állat, baszd meg, annyi könnygázt kaptam, mint a hétszentség, hallod.

D: közli, hogy ő egy utcára van Gy-éktől, csak 500 méterrel lejjebb. Gy. A Dohány utcai zsinagógánál van. Ezután D utasítást ad: kicsit hergeljétek a rendőröket, de úgy, hogy ne legyen összecsapás! És húzzátok magatokkal az Astoria felé!

GY: Azt akarjuk. Mi ezt is csináltuk. Direkt ezért mentünk csak ki. Nem akartunk mi  itt ölni, érted.

D: Jó. Kénytelenek vagyunk elhozni azt a tömeget az Astoriától, anélkül vesztünk.

GY: Így van, így van. Az a jó, hogyha ide lejönnének, és itt csinálnátok a balhét,

érted.

D: De ahhoz húznotok kell magatokkal őket.

GY: Hát de nem tudjuk, mert fönt megálltak megint a Deák térnél.

D: Basszus.

GY: Ott egy tömeg, és ott meg van állva, de körülbelül, itt most már van, vaszd meg,

kétszázezer ember az hétszentség. Hát de látod te is.

D: Félmillió van.

Gy: Nagyon jó. Na ennyi legalább kell csak az a baj, hogy ez mind a Fidesz-hez jött.

D: Hát majd kapnak egy kis könnygázt és akkor meglátjuk, hogy kihez jöttek.

Gy: Na ez az, úgy kéne, ez lenne a cél. Ez lenne a cél.

Ekkor nagy lesz a hangzavar, nem érthetőek D. szavai, majd újra hallhatóvá válnak:

„Mindegy, az a lényeg, hogy sikerül valami”- mondja, majd elköszönnek egymástól.