Tetszett a cikk?

Három éve volt példa a szúnyogok ilyen tömegben való hirtelen megjelenésére. A helyzet a Duna mellett fekvő településeken a legrosszabb: Mohácson időnként szinte lehetetlen a szabadban tartózkodni – írja mai számában a Új Dunántúli Napló.

Závodczky Szabolcs, a Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatója a lapnak nyilatkozva elmondta: szerinte az a magyarázat a vérszívók elszaporodására, hogy az előző évekkel ellentétben idén nem maradt el a tavaszi árhullám a Dunán, és ennek nyomán feltöltődtek az árterek. Ez, valamint a korai felmelegedés kedvezett a szaporulatnak. Mindemellett jóval kevesebb van természetes ellenségükből, a fecskékből. Ősszel, a hirtelen lehűlés miatt már idehaza sok madár elpusztult, legyengült.

Mohácson idén már volt egy repülőgépes szúnyogritkítás. Szekó József, a város polgármestere szerint a települések magukra maradtak a szúnyogkérdéssel, hiszen egyre kevesebb pénz nyerhető el pályázatok révén a ritkításra. Mohács a feladatra 1,1 millió forintos támogatáshoz jutott, ez körülbelül egy beavatkozás ára és várhatóan öt-hat földi vagy repülőről végzett ritkításra is szükség lehet.

Faller János, Dunaszekcső polgármestere elkeserítőnek minősítette a szúnyoghelyzetet. Felvetette, hogy a kistérség a nagyobb mezőgazdasági cégekkel közösen vásárolhatna egy repülőgépet vagy helikoptert, amelyet nemcsak ritkításra, hanem permetezésre is használhatnának.

A baranyai megyeszékhelyet illetően a Pécs Holding illetékese úgy fogalmazott, 2003 óta nem volt szükség a szúnyogok ritkítására, de ha kell, természetesen megrendelik a munkát.
hvg.hu Plázs

Kullancs- és szúnyogveszély: soha nem látott egyedek

A globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de egyes példányaik ma már olyan helyeken és kontinenseken is előfordulnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. A kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért alaposan fel kell készülnünk, hogy megvédhessük magunkat.

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni