Tetszett a cikk?

Az Európai Unió válságközeli helyzetben van, amelynek javítását a jelenleginél bátrabb hozzáállással Magyarországnak is elő kellene segítenie - mondta Balázs Péter, a Corvinus Egyetem professzora, volt regionális politikáért felelős EU-biztos egy keddi könyvbemutatón Budapesten. Válság akkor következik be, ha több probléma keletkezik, mint amennyire megoldás születne, de egyelőre még nem ez a helyzet. Ugyanakkor az EU-ban sok az olyan megoldás, amely nem ad igazi választ a kihívásokra. Példa erre az uniós költségvetés, a Törökországgal megkezdődött csatlakozási tárgyalások és az EU új alkotmánya körüli ügyek - mondta a professzor.

A költségvetés kapcsán megszületett a kompromisszum, de az nem ad választ a büdzsé hosszútávú kihívásaira. Törökország felvételének nem látni a végét, s az új alkotmányt tekintve sem tudni még, merre tovább - fejtegette Balázs Péter. Hangsúlyozta: Magyarországnak EU-tagként alapvető érdeke, hogy az unió kikerüljön a válságközeli állapotból.

A professzor szerint ehhez magyar részről a jelenleginél bátrabb kezdeményezőkészségre van szükség a különböző ügyekben. Balázs Péter jónak tartja azt a hozzáállást, amit a kormány az uniós büdzsé alakításakor tanúsított. A török csatlakozás ügyében még nincs olyan helyzetben Magyarország, hogy lépni tudjon, viszont az alkotmány kapcsán bátran előállhatna konkrét ötletekkel - jelezte a professzor.

Kiemelte: tudatosodnia kellene végre, hogy az unió érdeke magyar érdek is. Mi nem lenyomjuk az uniót, nem az unióval szemben érvényesítjük érdekeinket - fogalmazott Balázs Péter, aki szerint "szellemi szintézise" még folyamatban van.

"Az Európai Unió gazdasága, avagy minden, amit, az EU gazdasági és pénzügyi politikájáról tudni kell" című könyv a HVG Kiadói Rt gondozásában jelent meg 1500 példányban.

A 16 gyakorló szakemberből álló szerzői gárda több mint 800 oldalon ad áttekintést az EU globális gazdaságában betöltött helyéről, az európai gazdasági integráció történetéről, az EU nagy elosztó politikáiról és a világgazdasági kilátásokról.
Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek