A zeneszerző, aki zenekart szervezett egy kórházi osztályon

A zeneszerző, aki zenekart szervezett egy kórházi osztályon

Utolsó frissítés:

HVG Könyvek Szerző:

HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?

1904-ben lovaggá ütötték, 1924-ben pedig udvari zeneszerző lett. Nálunk kevésbé ismert a neve, pedig a 20. század első éveiben Edward Elgar Anglia első számú zeneszerzője volt, az Enigma-variációk című zenekari művével pedig egész Európát meghódította. Részlet a Fantasztikus klasszikusok című kötetből.

A közép-angliai Worchester közelében, egy kis faluban született Elgar bajszos arca 2010-ig díszítette a brit húszfontos bankjegyet.

Elgar a húszfontos bankjegyen (2010-ig volt forgalomban).
©

Bár a zene egészen fiatal korától átjárta az életét – zongorán és hegedűn játszott, édesapja egy helyi hangszerbolt tulajdonosa és egyben zongorahangoló is volt – Elgar sokáig nem a zenéből élt. Egy ügyvédi irodában kapta első állását, zenei karrierjét tehát csak szabadidejében egyengethette. Folyamatosan komponált és különféle zenekarok karmestereként is feltűnt – egyszer még egy kórházi osztályon is zenekart szervezett. A zeneszerzés a vérében volt.

Hogy némi extra bevételre tegyen szert, Elgar magánzeneórákat is vállalt, így ismerte meg huszonkilenc évesen Alice Robertset. A fiatalok hamar eljegyezték egymást – Salut d’amour, vagyis Szerelmi üdvözlet című művét Elgar eljegyzési ajándéknak szánta. De a nagy kutyabarát zeneszerző nemcsak szerelmének, hanem két kedvenc ebének, Minának és Marcónak is komponált zenét.

A következő években számos oratóriumot, azaz kórussal kiegészült szimfonikus zenekarra írt, nagy ívű koncertdarabot komponált. Az áttörés végül a művész negyvenkét éves koráig váratott magára, amikor is Enigma-variációk című zenekari műve nem csupán Angliát, hanem egész Európát meghódította.

Az Enigma-variációk

Elgar szabadidejében előszeretettel hódolt hobbijainak: a kerékpározásnak, a tudományoknak és a feladványoknak. Egyik legismertebb műve, az Enigma-variációk is egy feladványra épül. A mester kiválasztott egy dallamot, majd elképzelte, mások hogyan szólaltatnák azt meg. Összesen 14 variációt készített, amelyek mindegyike úgy szólt, mintha egy-egy barátja játszotta volna el. Az utolsó variáció pedig a saját ízlése szerint készült.

A címben rejtőző enigma (vagyis feladvány) a szerzeményen végigvonuló dallam. Elgar egy másik zeneműből kölcsönözte, és bár teljes egészében sosem hangzik el, állítása szerint végig a darabban elrejtve bujkál. Elgar sosem osztotta meg senkivel a kölcsönvett dallam eredetét – egyesek Mozart Auld Lang Syne című darabjára, mások az angol nemzeti himnuszra gyanakszanak. Időnként újra és újra előáll valaki a megfejtéssel, a helyes megoldás azonban örökre Elgar titka marad.

 A huszadik század első éveiben Elgar Anglia első számú komponistája lett, ezekben az években szerezte Pompa és fény indulóit, valamint híres csellóversenyét.

A sikersztori: Pompa és fény induló, No. 1.

A negyvenhárom éves Elgar levélben újságolta el garantált sikerrel kecsegtető ötletét egy barátjának. Olyan dalról írt, amilyenből generációnként csak egy születik – és végül igaza lett. Elgar egy új művében, az első Pompa és fény indulóban használta fel a dallamot. A címadó szöveg eredetileg Shakespeare Othello című művében hangzik el: „Fény, pompa, minden harci készület!” – szól a darab főhőse az egyik jelenetben. Elgar megérzése a dallammal kapcsolatban helyénvalónak bizonyult. A mű 1901-ben Liverpoolban debütált, londoni bemutatója után azonban igazi szenzációvá vált. „Az emberek felpattantak a helyükről, és üdvrivalgásban törtek ki” – számolt be a karmester. A koncertek történetében először fordult elő, hogy egy művet még kétszer kellett eljátszani ráadásként.

Lépjen be velünk a klasszikusok világába! Jöjjön el az ingyenes, online könyvbemutatónkra, amelynek közreműködői: Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere és Bősze Ádám zenetudós, zenetörténész, műsorvezető, stand upos – valamint a könyvben szereplő zeneművek, a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. Időpont: 2020. november 10., 18 óra. A beszélgetés a HVG Könyvek Facebook csoportjában és a Pannon Filharmonikusok Facebook oldalán élőben és felvételről is elérhető lesz.