szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A GTD-módszer – Get Things Done, avagy végezz el mindent! – egy kipróbált rendszer a napi teendők rendszerezéséhez és a hatékony időmenedzsmenthez.

A legveszélyesebb dolog, ha csak tétlenül várunk a csodára. Nagy terveket szövögetve gyakran elképzeljük, hogy mindennap lefutunk egy maratont, de ez nyilván nem fog megtörténni. A célba érve viszont látni fogjuk, hogy sosem jutottunk volna odáig, ha nem tesszük meg az első lépést annak idején.

A GTD-módszer – Get Things Done, avagy végezz el mindent! – egy kipróbált rendszer a napi teendők rendszerezéséhez és a hatékony időmenedzsmenthez. Azoknak nyújt megoldást, akik képesek lennének hagyni, hogy csak úgy elsodorja őket a napi teendők áradata, és nem tudják ösztönösen kontrollálni és kitalálni, miként tudnának hatékonyan előrejutni az életükben. A módszert David Allen részletesen ismerteti Hatékonyságnövelés stresszmentesen – GTD című könyvében.

Íme a módszer lényege röviden!

Agyunk nem arra teremtetett, hogy minden egyes feladatot észben tartson. Írjunk hát le minden felmerülő feladatot, bármilyen apróság legyen is az, és így kitisztíthatjuk az elménket. A felírt feladatokat később rendszerezzük különböző listákra és allistákra, így minden feladatnak előre megtervezett helye lesz a napjainkban.

Egy újonnan felmerülő dolgot először rögzíteni kell feladatként, majd tisztázni, milyen típusú feladat, és utána rendszerezni, mi is vele a teendő. Időről időre reflektálni kell a listákra, vagyis módszeresen át kell tekinteni teendőink gyűjteményét, végül pedig ideje cselekedni.

A következő lépések szerint érdemes haladni:

1. Minden feladat alapból bekerül a Gyűjtőkosár nevű listába (rögzítés).

2-3. Hozzunk létre különböző listákat, amelyekbe rendszerezhetjük a feladatainkat, és ezek alapján végezzük el a rendszerezést!

- Gyűjtőkosár: Ide kerül egyből minden teendő. Tegyük fel a kérdést: Igényel cselekvést a dolog? Ha nem, akkor a Cselekvést nem igénylő dolgokhoz kerül, később annak valamely allistájára. Ha cselekvést igénylő dologról van szó: elvégezhető-e a feladat 2 perc alatt? Ha van olyan, ami 2 percen belül letudható, akkor tudjuk le azonnal!

- Cselekvést nem igénylő dolgok: Ha olyan dologról van szó, amely nem is igényel közvetlenül cselekvést, akkor e lista valamely allistájára kerül. Lehet, hogy Ellenőrző listát kell csinálni belőle (egy konkrét helyzethez, például egy utazáshoz a teendők és elpakolandók listája), vagy éppen mehet a Valamikor / Talán allistára. Ez utóbbi lehet egy terv, vágy, például hogy a „gyermekemnek megmutatom Disneylandet”. Ha több mint 30 napig ezen az allistán marad az adott feladat, akkor törölhetjük.

- Cselekvést igénylő dolgok: Ha cselekvést igényel egy dolog, de nem végezhető el 2 perc alatt, akkor el kell dönteni, hogy nekünk kell-e megcsinálni, vagy rábízhatjuk másra (Várakozás allista). Az előbbi esetben nem mindegy, hogy egy nagyobb projekt része (már megy is a Projektek allistára), vagy egy egyszerű, további döntést nem igénylő Következő lépés.

- Projektek: Ha csak több lépcsőben végezhető el egy feladat, akkor külön projekteket célszerű létrehozni, amelyekben annyi kisebb feladatra, vagyis lépésre bontjuk a munkát, amennyire csak lehet. Ezt nevezzük tervezésnek. Fontos megjegyezni, hogy mindig kell lennie „következő lépés” nevű részfeladatnak minden tervünkben, ez majd átkerül mindig a Következő lépések allistába.

- Következő lépés: Ha egyszerűen elvégezhető feladatról van szó (és tovább tart, mint 2 perc), akkor tegyük a „következő feladat” mappába. Eldönthetjük, hogy a lista alapján megyünk végig a feladatokon, vagy meghatározunk egy időpontot az elvégzésükre.

- Várakozás: Az előző mappáéhoz hasonló a funkciója, de a benne lévő feladat egy másik emberre vár; itt rendszerezhetjük ezeket, és rendelhetünk hozzájuk határidőket.

©

4. Reflektáljunk napi és heti rendszerességgel a listákra

Naponta nézzük át a Következő lépések allistát és a Naptárat, szükség esetén aktualizáljuk őket! Szánjunk 30 percet minden héten arra, hogy kiürítsük a Gyűjtőkosarat, és áthelyezzük az adott feladatokat a megfelelő helyükre. Hetente érdemes ellenőrizni és aktualizálni a Projektek allistában szereplő tételeket is.

5. Tegyük meg, amit az adott pillanatban meg kell tenni

Ahogy telik az idő, számos projektbe kezdünk majd bele, és a saját ritmusunkban végrehajtjuk őket – vagyis megteszünk minden következő lépést, és egyszer csak elfogynak. Minden dolog, amely elvarratlan szálként lefoglalná az elménk, a helyére kerül, és akkor fogunk rá időt és energiát szánni, amikor annak itt az ideje.

A fenti cikk Szántó Péter Válj valóra! című könyvének szerkesztett részlete.

Hogyan vágjunk bele álmaink megvalósításába? Milyen időbeosztással tudunk hatékonyan elvégezni minden fontos feladatot? Miként élvezhetjük a kemény munka közben az életünk? Szántó Péter könyvét itt rendelheti elő kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Egy negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben

Egy negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben

Nem vall szégyent az Autobahnon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobahnon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport