szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem kell arra várnunk, hogy kiválasszanak, és nem kell ölbe tett kézzel reménykednünk, hogy egyszer csak ráérzünk, mi is a hivatásunk. A kreatív, alkotói létet mi választjuk magunknak, és a kreativitás ragályos - mutat rá Seth Godin Az alkotás rutinja című könyvében. Részlet.

Már több száz embert megtanítottam zsonglőrködni. Egyetlen egyszerű titkot kell tudni hozzá: nem az a lényeg, hogy elkapjuk a labdát. Ha valakinek nem sikerül megtanulnia zsonglőrködni, annak mindig az az oka, hogy előrenyúl, előrelendül, hogy elkapja a következő labdát. Csakhogy amint előrelendül a leeső labdáért, már nincs is jó helyen ahhoz, hogy feldobja a következőt, és az egész folyamat megszakad.

Ezért csak egy labdával kezdünk. És azt még csak nem is kell elkapni: feldobjuk, leesik; feldobjuk, leesik; feldobjuk, leesik. Feldobjuk bal kézzel hússzor, és nézzük, ahogy leesik a földre – hússzor. Majd jöhet ugyanez jobb kézzel. A dobást gyakoroljuk. Előbb annak kell jól mennie. És ha a dobás már elég jól megy, a labda elkapása menni fog magától.

Kiderült ugyanis, hogy a zsonglőrtanoncoknak a dobás okozza a legnagyobb nehézséget. Feszélyezve érzik magukat attól, hogy feldobják a labdát, majd csak állnak, és nézik, ahogy a földre esik. Olyan mélyen bevésődött az eredmény iránti vágy, hogy ez az a pont, ahol egyesek fel is adják. Egyszerűen nem bírják elviselni, hogy ebben a folyamatban tudatosan figyelmen kívül kell hagyni az eredményt.

Akik kitartanak, azoknál a tanulás folyamata látványosan felgyorsul. Nagyjából negyedóra múlva már két labdával próbálkozunk: feldobjuk, feldobjuk, leesik, leesik. Két labda száll fel a levegőbe, két labda esik le a földre. Majd minden erőlködés nélkül áttérünk a következő lépésre: feldobjuk, feldobjuk, elkapjuk, elkapjuk. Megy ez! Nem okoz nehézséget, mert ott dobunk, ahol dobnunk kell – begyakoroltuk, és következetesen ugyanúgy csináljuk. A folyamat teljesen magától juttatott el minket ide. Ekkor következik az utolsó lépés: jöhet a harmadik labda.

A módszer nem mindig működik, de mindig jobban működik, mint bármelyik másik. A tevékenységünk lényege az eldobás. A labda elkapása már megy magától.

Hogyan kell baglyot rajzolni?

Az alábbi, ma már klasszikusnak számító mém egy régi, képregényrajzoláshoz készült kézikönyvből származik.

©

A vicc ebben az, hogy hiányoznak a köztes lépések. Mindenki tudja, hogyan kell oválist meg vonalat rajzolni. De senki nem tudja, hogyan kell megrajzolni a baglyot.

Ez a mém remekül rávilágít, mennyire szeretnénk megúszni a bizonytalanság fájdalmát. A cím pontos instrukciókat ígér – akárcsak az élet. De – akárcsak az élet – a cím hazudik nekünk. A fontos feladathoz sosem kapunk meg minden instrukciót. A szívünknek kedves munka jutalma éppen az a tény, hogy semmi sem garantált, hogy nincs kitaposott út, hogy sosem lehetünk biztosak benne, hogy jó az, amit csinálunk, és lesz eredménye.

Ez a tevékenység a dobásról szól, nem az elkapásról. A kezdetről, nem a végről. A tökéletesítésről, nem a tökéletességről. Biciklizni sem kézikönyvből tanulunk meg. És baglyot rajzolni sem tudunk majd a fentiek alapján.

Kell-e bátorság az alkotómunkához?

©

Annyira fontos nekünk a választott területünk, hogy vállaljuk a vezető szerepet, és a színpad közepén vagy a billentyűk mögött állva azt mondjuk: „Tessék! Ezt én csináltam.” Egyeseknek ez a pillanat, amikor megítéltetünk – amikor imposztorként azt gondoljuk, hogy lelepleződünk –, egyszerűen kibírhatatlan.

Ezért tesznek le sokan az alkotó életről, mondanak le az önzetlenség esélyéről, a problémamegoldás lehetőségéről. Vagy ha mégis belevágnak, akkor is csak óvatosan művelik, és úgy tesznek, mintha a kreatív alkotás valami kényes bűvésztrükk lenne, a múzsa ajándéka. Ha muszáj is kreatívan alkotniuk, igyekeznek csak oda-odapislantva csinálni. Nem mernek a varázslatnak egyenesen a szemébe nézni.

Micsoda butaság! Nem kell ennek így lennie. Nem kell arra várnunk, hogy kiválasszanak, és nem kell ölbe tett kézzel reménykednünk, hogy egyszer csak ráérzünk, mi is a hivatásunk. És végképp nem kell hinnünk a varázslatban ahhoz, hogy varázsolni tudjunk. Ehelyett másolhatjuk az előttünk járó, sikeres alkotók folyamatát. Járhatunk nyitott szemmel az úton, nyugodtan bízhatunk a folyamatban és önmagunkban, és elhihetjük, hogy képesek leszünk kihozni magunkból a legjobbat.

Ez a mi nagy esélyünk, hogy jobbá tegyük a dolgokat. A kreatív, alkotói létet mi választjuk magunknak, és a kreativitás ragályos.

A fenti cikk Seth Godin Az alkotás rutinja című könyvének szerkesztett részlete.

Gondolatébresztő történeteivel Seth Godin marketingszakértő provokatív igazságokat tár elénk, hogy felismerjük: a fejlődés, kapcsolódás, szolgálat és merészség minden eddiginél nagyobb szerephez jut a kreatív energiák mozgósításában. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére